Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Japānas zemestrīces epicentrā pazemes grūdieni okeāna dibenu izkustinājuši par 24 metriem

Pagājušajā mēnesī Japānu satricinājušās zemestrīces epicentrā pazemes grūdieni okeāna dibenu izkustināja par 24 metriem, pavēstījusi Japānas robežsardze.

Kā liecina dati no Klusajā okeānā izvietotajiem sensoriem, okeāna dibena daļa izkustējusies 24 metrus uz austrumiem-dienvidaustrumiem no savas agrākās pozīcijas pirms deviņas balles pēc Rihtera skalas spēcīgās zemestrīces.

Pazemes grūdienu izraisītās okeāna dibena kustības ir četras reizes lielākas nekā uz sauszemes konstatētās. Lielākā kustību amplitūda uz sauszemes fiksēta Mijagi prefektūrā, kur Osikas pussala izkustējusies par 5,3 metriem.

ASV Ģeoloģisko pētījumu aģentūras (USGS) dati liecina, ka zemestrīce Japānas lielāko Honsju salu pārvietojusi par 2,4 metriem.

Japānu 11.martā satricināja 9 balles spēcīga zemestrīce, izraisot desmit metrus augstu cunami vilni, kas nodarīja plašus postījumus ziemeļaustrumu piekrastē, kā arī izraisīja krīzi Fukušimas atomelektrostacijā. Zemestrīce kļuvusi par Japānas smagāko dabas katastrofu kopš 1923.gada Lielās Kanto zemestrīces, kad bojā gāja 142 000 cilvēku.

Japānas valdība prognozē, ka katastrofālā zemestrīce un tās izraisītais cunami Japānai izmaksās līdz pat 25 triljoniem jenu (vairāk nekā 300 miljardiem ASV dolāru). Oficiālais bojā gājušo skaits pašlaik pārsniedz 12 000 cilvēku, taču vēl vairāk nekā 15 000 cilvēku pagaidām nav atrasti.