Pēc avārijas Fukusimā absolūtais vairākums Lietuvas iedzīvotāju ir pret AES būvēšanu valstī

Pēc zemestrīces un cunami izraisītās avārijas Japānas Fukusimas atomelektrostacijā (AES) gandrīz puse Lietuvas iedzīvotāju ir mainījusi viedokli par nepieciešamību valstī būvēt AES, un tagad absolūtais vairākums uzskata, ka jaunu AES Lietuvā būvēt nevajag, liecina pēc nedēļas žurnāla "Veidas" pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti. Ja janvāra beigās 44,2% aptaujāto atbildēja, ka Lietuvai ir nepieciešama jauna AES, bet 47,4% - ka nav, tad aprīļa sākumā atbalstu jaunai kodolstacijai pauda vairs tikai 10,6% aptaujāto.

Savukārt 88,2% respondentu izteica pārliecību, ka jaunu AES Lietuvā būvēt nevajag, no tiem 41,2% atzina, ka ir mainījuši savu viedokli pēc notikumiem Japānā.

Savukārt 47% aptaujāto norādīja, ka avārija Fukusimas AES viņu viedokli nav mainījusi - viņi vienmēr uzskatījuši, ka Lietuva var iztikt bez jaunas atomelektrostacijas.

Pētījumu un konsultāciju kompānija "Prime Consulting" laikā no 28. līdz 30.martam aptaujāja Lietuvas piecu lielāko pilsētu 500 iedzīvotājus.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī pilnībā tika pārtraukta ekspluatēt Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem. Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunu AES Visaginā.

Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukusimas 1.AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. Situācija Fukusimas 1.AES vēl arvien nav noregulēta.

Svarīgākais