Noraida Gruzijas sūdzību par Krieviju

ANO Starptautiskā tiesa ir noraidījusi Gruzijas iesniegto sūdzību, kurā Krievija un Gruzijas separātisko republiku valdības apsūdzētas etniskajā tīrīšanā.

Starptautiskās tiesas uzdevums ir starpvalstu strīdu izskatīšana. Lēmumu par Gruzijas sūdzības noraidīšanu pagājušajā nedēļā pieņēma ar desmit balsīm par un sešām pret, ziņo BBC. Tiesas prezidents Hisaši Ovada skaidroja, ka lieta nav Starptautiskās tiesas jurisdikcijā, jo Gruzija pirms sūdzības iesniegšanas sarunu ceļā ar Krieviju nav mēģinājusi panākt vienošanos.

Tiesa atzīmē, ka saistībā ar Abhāzijas un Dienvidosetijas statusu Gruzijas un Krievijas attiecības saspīlētas ir bijušas jau gadiem, tomēr strīds par starptautisko tiesību pārkāpumu sācies tikai 2008. gada konflikta laikā. Tiesā sūdzību Gruzija iesniedza kara beidzamajā dienā – iesniegtajos dokumentos tika apgalvots, ka Krievija ir pārkāpusi starptautisko konvenciju par visu veidu rasu diskriminācijas novēršanu, jo Krievijas spēki un Maskavas atbalstītie Abhāzijas un Dienvidosetijas separātisti pēdējo divu gadu desmitu laikā ir nogalinājuši vairākus tūkstošus etnisko gruzīnu un no mājām padzinuši aptuveni 300 tūkstošus cilvēku. Tomēr, pēc tiesas atzinuma, mēģinājumu starpvalstu sarunu ceļā rast situācijas risinājumu nav bijis.

Gruzijas tieslietu ministres vietniece Tīna Burdžaliani ir izteikusi sarūgtinājumu par šādu lietas iznākumu un norādījusi, ka sūdzība noraidīta tikai procedurālu iemeslu dēļ. Viņa gan izteica pārliecību, ka vēlāk tiks iesniegta jauna prasība. Arī Gruzijas ārlietu ministrs Grigols Vašadze ir izteicis neapmierinātību par tiesas lēmumu un paziņojis, ka tiesa mēģinājusi «atrast ieganstu, lai lieta nebūtu jāizskata». «Krievija un Gruzija divpusējās un daudzpusējās sarunās ir bijušas iesaistītas kopš 1991. gada, kad Krievija pret mūsu valsti sāka nepieteiktu karu,» sacīja G. Vašadze. «Pieteikuma neizskatīšanai par iemeslu norādīt sarunu neesamību ir smieklīgi.»

Tiesas iznākums ir tāds, kādu mēģināja panākt Krievija, kura Starptautiskās tiesas noklausīšanās sēdēs stāstīja, ka reģionā darbojas kā vidutāja un miera nodrošinātāja, kā arī uzsvēra, ka līdz 2008. gadam, kad Gruzija zaudēja karā, apsūdzības etniskajā tīrīšanā izskanējušas nebija, vēsta AP. 2008. gada augusta karš noslēdzās ar to, ka Abhāzija un Dienvidosetija faktiski nonāca Krievijas kontrolē.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins izteicies, ka G. Vašadze ar saviem paziņojumiem «mēģina nomelnot šo svarīgo starptautisko juridisko institūciju, turklāt tas notiek laikā, kad cita svarīga starptautiska juridiska institūcija – Starptautiskā krimināltiesa – sāks apsvērt, vai izskatīt lietu par gruzīnu zvērībām, kas pastrādātas Dienvidosetijā». Starptautiskā krimināltiesa pašlaik veic pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka Gruzijas un Krievijas kara laikā abas puses ir pastrādājušas kara noziegumus.

2009. gada septembrī Eiropas Savienības atbalstītā izmeklēšana par konfliktu noslēdzās ar ziņojumu, kurā tika apgalvots, ka abas puses ir pārkāpušas starptautisko likumdošanu. Dokumentā atzīts, ka sadursmes 2008. gadā sāka Gruzija, kura uzbruka Krievijas atbalstītajiem Dienvidosetijas separātistiem, tomēr tas noticis pēc vairākus mēnešus ilgām provokācijām.

Svarīgākais