Lietuvas aizsardzības ministre: jauno AES var neuzcelt pretestības dēļ

Lietuvā plānoto jauno atomelektrostaciju (AES) var neuzcelt stiprās pretestības dēļ, ceturtdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene.

Viņa sacīja, ka gan Lietuvā, gan kaimiņvalstīs notiek propagandas karš pret plānoto Visaginas AES. "Es ceru, ka mēs kopā ar kaimiņiem spēsim uzcelt AES, bet var notikt arī tā, ka nebūs tik labi, kā mēs ceram. Tāpēc, ka pretestība pret to, ka mums būtu sava atomstacija, ir milzīga," Juknevičiene sacīja intervijā interneta ziņu portālam www.alfa.lt.

Viņa teica, ka šajā jautājumā saduras spēcīgas intereses. "Divās AES, kas tiks būvētas blakus Lietuvai - Kaļiņingradas apgabalā Krievijā un Ostrovecas pilsētā Baltkrievijā -, ir vienas un tās pašas valsts Krievijas intereses," norādīja ministre.

"Tās [AES Kaļiņingradas apgabalā un Baltkrievijā] kontrolēs tikai Krievija, bet viens no šo projektu mērķiem ir apturēt mūsu atomelektrostacijas būvniecību, lai tā būtu iespējami mazāk pievilcīga. Tāpēc līdztekus pavisam normālām rūpēm par to, kā uzcelt [atomelektro]staciju, mums ir jāpiedalās propagandas karā, kas notiek gan ap mums, gan mūsu valsts iekšienē," pastāstīja Juknevičiene.

Viņa sacīja, ka Lietuva un abas pārējās Baltijas valstis ir enerģētiskās nedrošības klasisks piemērs un modelis. Visas trīs Baltijas valstis ir simtprocentīgi atkarīgas no Krievijas gāzes, un līdzīga situācija ir arī ar elektroenerģijas piegādēm.

"Tāpēc mūsu galvenais uzdevums ir izveidot kabeļu savienojumus ar Zviedriju un Poliju.. lai savienotu Baltijas valstu un Eiropas Savienības (ES) elektrotīklus. Gribētu atgādināt, ka Baltijas valstis ir vienīgās ES dalībvalstis, kuru elektrotīklu regulēšana ir saistīta ar Krieviju. Kaut kur Volgas krastos atrodas tie slēdži, kas regulē visas frekvences, tīkla noslodzi un tamlīdzīgi," sacīja Juknevičiene.

Komentējot Lietuvas enerģētiskajai neatkarībai sevišķi svarīgo lēmumu uzbūvēt sašķidrinātās gāzes termināli, kas ļautu atbrīvoties no Krievijas koncerna "Gazprom" monopola un likvidētu kompānijas "Lietuvos dujos" monopolstāvokli, aizsardzības ministre uzsvēra, ka valstij šajās lietās vajadzīgs sabiedrības un mediju atbalsts.

"Te vajadzīgs pat mediju atbalsts, ņemot vērā, kāds propagandas ierocis un kādas iespējas ir "Gazprom". Es zinu un varu atbildīgi teikt, ka tiek pat īpaši algotas sabiedrisko attiecību kompānijas.. lai ietekmētu mūsu cilvēku, pilsoņu viedokli. Diemžēl nauda tagad vajadzīga visiem - pat plašsaziņas līdzekļiem," sacīja Lietuvas aizsardzības ministre.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī pilnībā tika slēgta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem. Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunu AES Visaginā.