Lībijas nemiernieki gūst panākumus

Pēdējo dienu laikā Lībijas nemierniekiem ir izdevies no Muammara Kadāfi spēkiem atkarot vairākas pilsētas un viņi ar rietumvalstu gaisa spēku atbalstu virzās aizvien tālāk rietumu virzienā.

Nemiernieki vakar, izmantojot to, ka pēc rietumvalstu gaisa uzlidojumiem M. Kadāfi spēki atkāpās, ir ieņēmuši četras piekrastes pilsētas – Raslānūfu, Bregu, Bindžavādu un Ukajlu. Nemiernieku virzības ātrums parāda, ka M. Kadāfi spēki pēc stratēģiskās ostas pilsētas Adždabijāhas zaudēšanas, kas notika sestdien, strauji atkāpjas, vēsta Reuters.

ASV, Lielbritānijas, Francijas un citu valstu gaisa spēki uzlidojumus Lībijas militārajiem objektiem pēc ANO Drošības padomes mandāta rīko jau devīto dienu. Militārais atbalsts izpaužas tikai gaisa triecienu veidā – okupācijas armijas karaspēka klātbūtni ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz, un, tā kā pret Lībiju ir noteikts ieroču embargo, ieročus nav atļauts piegādāt arī nemiernieku spēkiem, vēsta BBC.

Cīņas notiek par Misrātas pilsētu, kas ir vienīgā nozīmīgā nemiernieku ieņemtā pilsēta valsts rietumu daļā. Tās apkārtnē nedēļas nogalē Francijas spēki notriekuši vismaz piecas M. Kadāfi spēku lidmašīnas un divus helikopterus. Savukārt M. Kadāfi spēki pilsētu apšauda no tankiem. Misrāta ielenkumā ir 38 dienas, un tur, pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, sāk trūkt pārtikas, ūdens un medikamentu.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nedēļas nogalē paziņoja, ka uzbrukums Lībijai lielā mērā savus mērķus ir sasniedzis. Aizsardzības ministrs Roberts Geitss solīja, ka ASV drīzumā varēs atteikties no vadošās lomas Lībijas operācijās. Tomēr, lai arī kopš uzlidojumu sākuma ir pagājusi vairāk nekā nedēļa, M. Kadāfi karaspēks vēl izrāda lielu pretestību un arī draudi civiliedzīvotājiem nav novērsti, norāda AP.

ASV valdība pēdējās dienās ir saņēmusi daudz pārmetumu par nepietiekamu skaidrojumu, kāpēc Vašingtonai ir bijis jāiesaistās iebrukumā Lībijā. Īpaši kritizēts ir prezidents Baraks Obama, kurš pirms piekrišanas iesaistīties šajās operācijās nebija saņēmis Kongresa atbalstu. Ņemot vērā neveiksmīgos karus Irākā un Afganistānā, arī sabiedrība par uzbrukumu Lībijai ir visai skeptiska. «ASV nevar iesaistīties katru reizi, kad kaut kur pasaulē ir krīze, un tā tam arī nevajadzētu būt,» iknedēļas radiouzrunā sestdien sacīja B. Obama. «Tomēr Kadāfi draud izraisīt asinspirti, kas var destabilizēt visu reģionu, un mūsu nacionālajās interesēs ir reaģēt. Šī ir arī viena no reizēm, kad reaģēt ir mūsu pienākums.» B. Obama arī uzsvēra, ka ir nepieciešams atbalstīt prodemokrātiskās organizācijas, pretējā gadījumā cerības uz politikas izmaiņām Tuvajos Austrumus tiks sagrautas.

Svarīgākais