Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Radiācija vajā Japānu

© Scanpix

Zemestrīcē cietušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) reaktoru dzesēšanas sistēmas ūdenī konstatēta radiācija, kas ievērojami pārsniedz normālo līmeni. AES uzturētājs – elektroenerģijas uzņēmums TEPCO – jau agrāk ir saņēmis pārmetumus par drošības normu pārkāpumiem savos kodolobjektos, un arī pašlaik iespējams, ka situācija tik nopietna irTEPCO pieļauto kļūdu dēļ.

Piesārņojuma krīze var ieilgt

Iepriekš Japānas kodoldrošības aģentūra bija paziņojusi, ka jūrā pie AES radioaktīvā joda līmenis 1850 reižu pārsniedz normālo līmeni, lai arī tas nerada ilgtermiņa draudus: šīs vielas pussabrukšanas periods ir tikai astoņas dienas. Tomēr radiācijas līmenis pieaug arī atmosfērā, un tagad bīstami liela radiācija ir konstatēta arī dzesēšanas sistēmas ūdenī – lai arī vakar sākotnēji izskanēja nepatiesa informācija, radiācijas līmenis normu pārsniedz desmit miljonus reižu, piesārņojums vienalga ir bīstams. ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra ir brīdinājusi, ka Japānas kodolkrīze varētu ilgt vēl vairākus mēnešus.

Domājams, ka radioaktīvās vielas izplūst, jo bojāts varētu būt reaktora kodola apvalks. Speciālistiem gan vēl nav izdevies atklāt bojājumus reaktorā. No Fukušimas AES sešiem blokiem četros vēl joprojām situācija ir nestabila un tiem ir nepieciešama dzesēšana, lai nepieļautu kodoldegvielas un reaktora kodolu kušanu, kas rada draudus vairāk nekā divas nedēļas pēc postošās zemestrīces un cunami viļņa. Bojātajā AES strādā vairāk nekā 600 cilvēku, bet pēc tam, kad konstatēta radiācijas noplūde, viņi evakuēti.

Vairākas pasaules valstis – tajā skaitā Eiropas Savienības valstis – ir aizliegušas no Japānas importēt dārzeņus, piena izstrādājumus un jūras veltes, jo šie produkti var saturēt radiāciju.

Daudz pārkāpumu

Japānas valdība ir vērsusies pie TEPCO ar lūgumu sniegt vairāk informācijas par notiekošo Fukušimas AES. Neapmierinošās informācijas apmaiņas un glābšanas darbu organizācijas dēļ pagājušajā nedēļā trīs strādnieki guva veselībai bīstamu apstarojumu, jo bīstamajā teritorijā bija strādājuši bez pienācīgiem aizsarglīdzekļiem. Tomēr notiekošais Fukušimā ir tikai viena no daudzajām TEPCO pieļautajām kļūmēm un neizdarībām.

2003. gadā toreizējais TEPCO prezidents Cunehisa Kacumata savā runā atzina, ka uzņēmumam ir bijušas sistemātiskas drošības problēmas, par incidentiem nav pienācīgi ziņots valdībai un tā vietā ir falsificēti dati. C. Kacumata sacīja, ka TEPCO nav darbojušies vispārējie drošības principi un par drošības līmeni inženieri nereti lēmumus pieņēmuši patvaļīgi. Uzņēmuma vadītājs toreiz paziņoja, ka tiks iedibināta jauna korporatīvā kultūra, kuru raksturos strikts ētikas kodekss un atklāta, godīga saziņa ar sabiedrību.

2002. gadā TEPCO apkalpotajās AES bijuši 29 incidenti, pēc kuriem tika viltoti dokumenti, bet pēc šo incidentu atklāšanas uz laiku darbu pārtrauca 17 AES. Arī pagājušā gadsimta 80. un 90. gados uzņēmums bija viltojis reaktoru pārbaužu datus – tajā skaitā par plaisām, kas veidojas reaktoru apvalkos. 1991. un 1992. gadā Fukušimas AES 1. blokā spiediena izturības pārbaudes laikā reaktora drošības apvalkā tika sūknēts gaiss, tādējādi mazinot konstatēto noplūžu skaitu. 1994., 1997. un 2000. gadā Fukušimas AES uz laiku tika slēgta, jo kodoldegvielas stieņu apvalkā atklājās caurums. Jau 70. gados daži speciālisti brīdināja, ka Fukušimas AES nav būvēta tā, lai varētu izturēt zemestrīci kopā ar cunami vilni. Dažas dienas pēc zemestrīces divi inženieri, kuri bija piedalījušies reaktora celtniecībā, paziņoja, ka būvniecības laikā pieļautas vairākas būtiskas kļūdas un Fukušimas AES nav bijis vairāku drošības sistēmu.

Glābj savu ādu

Tagad, raugoties uz to, ko uzņēmums pēdējos gadus ir stāstījis par atklātību, izskatās, ka amatpersonu darbība ir bijusi pretēja solītajai, norāda Der Spiegel. Par spīti solījumiem mācīties no savām kļūdām, uzņēmums valdībai turpinājis ziņot tikai par tiem incidentiem, kurus noslēpt nebija iespējams. Šo pieeju parāda arī uzņēmuma darbība pašreizējās kodolkrīzes laikā. Par problēmām, kas Fukušimas AES piemeklējušas, pasaule sāka nojaust tikai tad, kad 12. martā televīzijas tiešraidē notika sprādziens vienā no reaktoru ēkām. Arī premjerministram Naoto Kanam nācās atzīt, ka viņš nesaņem laikus informāciju no TEPCO. Lai arī nav pamata teikt, ka uzņēmums speciāli slēpj datus, tomēr informācija, ko TEPCO un arī valdība sniedz, ir nekonkrēta un tās ir maz, taču tās ziņas, kas izskan, ir jo dienas, jo ir sliktākas, raksta AP.

Uzņēmuma vadība krīzes laikā mēģina pasargāt TEPCO no zaudējumiem, taču tas notiek uz visas Japānas rēķina. Piemēram, jūras ūdens un borskābes maisījuma sūknēšana bojātajos reaktoros, lai slāpētu reakciju, tika novilcināta par vismaz pusi dienas. TEPCO pārstāvji toreiz skaidroja, ka vilcināšanās notikusi, ņemot vērā visas AES drošības intereses, tomēr Akira Omoto, kurš kādreiz bija viens no TEPCO vadītājiem un pašlaik strādā Japānas Atomenerģijas komisijā, izdevumam Wall Street Journal norādīja, ka vilcināšanās ir bijusi vienkārši mēģinājums pasargāt savu īpašumu no bojāšanas, jo uzņēmums zināja, ka sāļais ūdens reaktoru neglābjami sabojās. «Fukušimas katastrofa par 60 procentiem ir cilvēku izraisīta,» izteicās kāds Japānas valdības pārstāvis. «Viņu reakcija bija kā nomest un pazaudēt 100 jenu monētu, mēģinot no zemes pacelt desmit jenu monētu.