Ārkārtas situācijā Latvijas pārstāvniecība Japānā varētu pārcelties uz Osaku

Eiropas Savienības (ES) valstu vidū ir kopēja pozīcija neslēgt nevienu vēstniecību Japānā pavisam, taču ārkārtas situācijā Latvijas pārstāvniecība varētu turpināt darbu, izmantojot goda konsulātu Osakā.

Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars aģentūrai BNS atzina, ka atmosfēra Tokijā pēdējās dienās ir kļuvusi mazāk saspringta, jo sāk pienākt nedaudz pozitīvākas ziņas par notikumiem Fukusimas atomelektrostacijā.

"Bet līdz pilnīgai apdraudējuma novēršanai vēl ir stipri tālu. Jaunas bažas rada informācija par radioaktīvā piesārņojuma izplatīšanos pārtikas produktos un ūdenī," norādīja vēstnieks.

Lai gan 25 valstis savas vēstniecības Tokijā uz laiku ir slēgušas, Latvija pagaidām neplāno pamest Tokiju.

"Mums regulāri notiek konsultācijas ES dalībvalstu vidū, un par šim vēstniecībām es varu sacīt: ir kopēja pozīcija, ka neviena ES dalībvalsts savu vēstniecību Japānā neslēgs pavisam. Tajā pašā laikā dažas dalībvalstis uz laiku ir pārcēlušas savu vēstniecību darbību ārpus Tokijas," pavēstīja Vaivars.

Taču vēstnieks uzsvēra, ka Tokijā ir aptuveni 150 valstu pārstāvniecības un lielākā daļa turpina darbu Tokijā.

Latvijas diplomāti regulāri konsultējas arī ar tām valstīm, kas atsūtījušas uz Japānu kodolekspertus, piemēram, Lielbritāniju, Franciju, ASV, Krieviju, Vāciju un citām.

"Mēs saņemam informāciju no Japānas varas iestādēm un IAEA un analizējam iespējamos riskus. Ņemot vērā visu šo informāciju, mūsuprāt, pašreiz nav nepieciešamības pārtraukt mūsu darbību Tokijā un vēstniecība turpina strādāt pilnā sastāvā," sacīja Vaivars.

Taču, ja šādi riski radīsies, Latvijas vēstniecības darbinieki ir jau sagatavojušies, lai ārkārtas situācijā uz laiku varētu turpināt darbu, izmantojot Latvijas goda konsulātu Osakā.

Vēstnieks vēl informēja, ka Japānu ir pametis pēdējais Latvijas tūrists, taču šajā valstī turpina uzturēties aptuveni 35 latvieši un viņu bērni, kas Japānā dzīvo pastāvīgi, kam ir ģimenes un darbs un kas neplāno pamest Japānu.

Svarīgākais