Šodien Japānu pametīs pēdējie tūristi no Latvijas

Pašlaik Japānā uzturas 38 Latvijas pilsoņi, kopā ar ģimenes locekļiem - aptuveni 50 cilvēki, tā apliecina Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Viņš informē, ka pēdējie tūristi Japānu pametīs šodien. "Tā kā, principā, situācija ir kļuvusi mierīgāka, valdība ir daudz darījusi, lai kaut kādā veidā zem kontroles pārņemtu visus procesus, kas notiek Fukušimas stacijā," viņš teica.

Teikmanis uzsvēra, ka šobrīd vajadzētu atturēties no Japānas apmeklēšanas.

"Es nevarētu teikt, ka Japāna šobrīd ir tūristiem pievilcīgākā zeme, jo patiešām Japānā ir jāpārvar ārkārtīgi lielas sekas un zaudējumi, ko nesusi zemestrīce un cunami. Japānai ir jāsaved kārtībā un jāatjauno posta skartie reģioni, Japānā pietrūkst pārtikas, protams, ir arī risks par radioaktivitāti atsevišķos pārtikas produktos. Tā kā, protams, šobrīd patiešām ir daudz problēmu," viņš teica.

Jautāts par pārmetumiem Latvijas vēsntniecībai Japānā saistībā ar nespēju rīkoties operatīvi krīzes situācijā, Teikmanis sacīja: "Mēs patiešām esam izdarījuši secinājumus, analizējuši šo situāciju, ko mēs esam darījuši pareizi, ko mēs varējām darīt citādāk. Šeit es gribētu uzsvērt, ka mēs darījām to, ko mēs spējām, ņemot vērā, ka Japānā no dienvidiem līdz ziemeļiem ir 2000 kilometri, mums ir divi cilvēki. Pie tam, jāsaka, ka tai brīdī, kad sākās zemestrīce, vēstniecībā bija viens cilvēks."

Svarīgākais