Aizsardzības ministrija informēs par iespējamo Latvijas iesaisti situācijas stabilizēšanā Lībijā

Aizsardzības ministrija (AM) otrdien valdības sēdes slēgtajā daļā ziņos par iespējām Latvijai iesaistīties situācijas stabilizēšanā Lībijā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks aģentūrai BNS sacīja, ka kolēģiem valdībā ziņos par situācijas attīstību Lībijā un aicinās lemt par Latvijas iespējamo iesaisti Lībijā.

"Ja tā ir ANO rezolūcija, ja piedalās globālā sabiedrība un NATO, mēs nevaram pateikt, ka mēs neko nedarīsim," uzsvēra Pabriks.

Taču vispirms ir jānoskaidro, kas tieši ir nepieciešams situācijas stabilizēšanai Lībijā, taču par iespēju nosūtīt Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus vai citus ekspertus Pabriks izteicās izvairīgi.

"Ja NATO piedalās, arī Latvijai ir jāpiedalās, bet vispirms ir jāredz, kas ir nepieciešams. Tā var būt dažāda veida iesaiste," teica ministrs un norādīja, ka Latvijas iesaiste būs atbilstoša "mūsu iespējām un budžetam".

Briselē tuvāko dienu laikā noritēs dažāda līmeņa sanāksmes gan vēstnieku, gan ekspertu līmenī, piebilda Pabriks.

"Kadafi ir zaudējis leģitimitāti Lībijā un starptautiskajā sabiedrībā. Neatkarīgi no tā, kā viņš tālāk rīkosies, viņa nākotne vairs nav saistīta ar Lībijas nākotni," uzsvēra ministrs.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome ceturtdienas vakarā pieņēma rezolūciju, atbilstoši kurai tiek noteikta lidojumu aizlieguma zona virs Lībijas, lai aizsargātu opozīciju un civiliedzīvotājus no diktatora Muammara Kadafi spēku aviācijas uzbrukumiem.

Lībija piektdien līdz turpmākajam paziņojumam slēgusi valsts gaisa telpu, informēja Eiropas gaisa satiksmes kontroles aģentūra "Eurocontrol".

Tuvāko stundu laikā gaidāma militāra operācija pret Lībiju atbilstoši ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas gan nedod tiesības nosūtīt sauszemes spēkus uz Lībiju, bet paredz Kadafi spēku bombardēšanu no gaisa.

Svarīgākais