Pirmoreiz FIB vēsturē afroamerikānim ir reālas izredzes kļūt par tā direktoru

Laikraksts The Washington Post noskaidrojis iespējamos ASV Federālās izmeklēšanas biroja direktora Roberta Millera (attēlā) pēctečus šajā Savienotajās Valstīs ļoti nozīmīgajā postenī. Kā laikrakstam pavēstījis labi informēts avots, vislielākās izredzes kļūt par jauno FIB vadītāju ir Maiklam Meisonam (Michael Mason), biroja veterānam, kas šobrīd ieņem kompānijas Verizon Communications drošības dienesta priekšnieka posteni.

Meisona kandidatūru atbalsta paši biroja darbinieki. Konkrētāk, 15. martā FIB Aģentu asociācijā (FBI Agents Association), kurā ietilpst 12 tūkstoši darbojošos un atvaļinātu FIB aģentu, nosūtījusi vēstuli ASV ģenerālprokuroram Ērikam Holderam, paužot atbalstu Meisona iecelšanai biroja direktora posteni.

Maikls Meisons, aģents ar 23 gadus ilgu darba stāžu, savulaik vadīja FIB pārstāvniecību Vašingtonā. 2007. gadā viņš atstāja dienestu un sāka nodarboties ar drošības jautājumiem telekomunikāciju kompānijā Verizon. Meisons ir ASV prezidenta Baraka Obamas novadnieks, kas tāpat palielina viņa izredzes kļūt par FIB direktoru.

Meisons var kļūt par FIB vēsturē pirmo biroja direktoru – afroamerikāni. Sākot no Edgara Hūvera laikiem un gandrīz līdz mūsu dienām FIB neatbasltīja melnādaino kļūšanu par biroja aģentiem. Tādējādi Meisona iecelšana par FIB direktoru nozīmēs, ka birojs beidzot pilnībā atbrīvojies no savas segregatīvās vēstures, atzīmē The Washington Post.

Laikraksts gan norāda, ka Meisons nav vienīgais kandidāts uz Federālā izmeklēšanas biroja vadītāja posteni. Tikpat lielas iespējas nonākt šajā ietekmīgajā amatā ir vēl vienam Obamas novadniekam, Ilinoisas štata ģenerālprokuroram Patrikam Fitcdžeraldam (Patrick Fitzgerald), Ņujorkas policijas priekšniekam Reimondam Kellijam (Raymond Kelly), kā arī bijušajam Millera vietniekam Džonam Pistolam (John S. Pistole). Jau mazākas ir citu kandidātu – Džordža Buša jaunākā administrācijas ģenerālprokurora vietnieka Džeimsa Komija (James B. Comey), un iepriekšējā ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos Frensisa Fragosa Taunsenda (Frances Fragos Townsend) izredzes.

FIB direktora postenis atbrīvosies 2011. gada septembrī, kad 66 gadus vecais Roberts Millers aizies pensijā. Millers FIB priekšgalā ir atradies maksimāli iespējamos desmit gadus. Kā raksta avīze, Millera pēcteča meklējumus pārrauga ASV viceprezidents Džozefs Baidens, kuru konsultē viņa ģenerālprokurors Holders un bijušais FIB direktors Bila Klintona administrācijas laikā Luiss Frī (Louis Freeh). Galīgo lēmumu pieņems Baraks Obama.

Svarīgākais