Grībauskaites padomnieks: notikumi Japānā var ietekmēt plānus par jaunās AES būvniecību Lietuvā

Avārija atomelektrostacijā (AES) Japānā var ietekmēt plānus par jaunās Visaginas AES būvniecību Lietuvā, pirmām kārtām jau ņemot vērā tādu staciju drošumu un to, ka negadījums Japānā var būtiski sadārdzināt atomenerģētikas projektus, sacījis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites ārpolitikas padomnieks Darjus Semaška.

"Bez šaubām [notikumi Japānas atomelektrostacijās] var ietekmēt un ietekmēs [Lietuvas plānus], jo psiholoģiskā ietekme, ko mēs visi izjutām, saņemot ziņas un attēlus no Japānas, var radīt arī politiskas sekas. Diskusiju laikā Lietuvā acīmredzot šī tēma tiks turpināta, tiks analizēta ne vienu mēnesi vien. Un pašlaik ir grūti izdarīt konkrētus secinājumus," Semaška teica intervijā radiostacijai "Žiniu radijas".

Viņš norādīja, ka vispirms vajadzētu sagaidīt Japānas krīzes atrisinājumu, lai būtu skaidrība par tās beigu rezultātiem. Nepieciešama arī skaidrība, kā krīzes sekas novērtēs starptautiskie atomenerģētikas eksperti un ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), kādi pasākumu būs jāveic, lai turpmāk izvairītos no tādām katastrofām.

"Savācot un saņemot visu informāciju, mēs varēsim izlemt, kā tas var ietekmēt Lietuvu un Lietuvas plānus būvēt jaunu AES," pastāstīja Grībauskaites padomnieks.

Pēc pāris nedēļām tiks saņemts seismologu novērtējums teritorijai, kurā plānots būvēt Visaginas AES. Masu medijos vairākkārt izskanējis, ka seismologu pārbaudes tiek veiktas atbilstoši visstingrākajām prasībām.

Vairāki speciālisti uzsvēruši, ka Lietuvā plānotā AES būs daudz drošāka nekā tā, kas Japānā neizturēja dabas stihiju.

Japānā notikuši sprādzieni zemestrīces bojātajā Fukusimas AES. Radioaktivitātes līmenis stacijas apkārtnē pašlaik ir sasniedzis cilvēka veselībai bīstamu līmeni.

Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunu AES netālu no Ignalinas AES, kas saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām pilnībā pārtrauca darboties 2009.gada nogalē.

Svarīgākais