Japānai smagākais trieciens kopš Otrā pasaules kara

© Scanpix

Pagājušās nedēļas Japānas zemestrīces un tās izraisītā cunami viļņa dēļ dzīvību zaudējuši vairāki tūkstoši cilvēku, un vēl daudziem citiem trūkst ūdens, elektrības un citu pirmās nepieciešamības resursu.

Premjerministrs Naoto Kans vakar uzrunā televīzijā atzina, ka tās ir lielākās grūtības, ar kādām valsts saskaras pēdējo 65 gadu laikā.

Draudīga situācija ir arī Fukušimas atomelektrostacijā, kur dzesēšanas sistēmu problēmu dēļ draudēja izkust reaktori. Elektropiegāde pārtraukta miljoniem mājsaimniecību, un nav sagaidāms, ka tuvāko dienu laikā viņiem elektroenerģija būs pieejama. No šīs nedēļas tiek izsludināta elektroenerģijas piegāžu ierobežošanas programma. Daudzviet valstī ir sākusies panika saistībā ar iespējamajiem resursu ierobežojumiem, un cilvēki no veikaliem izpērk pārtiku, pirmās nepieciešamības preces, arī degvielu.

«Pašreizējā situācija ar zemestrīci, cunami un kodolenerģijas stacijām ir vissmagākā krīze pēdējo 65 gadu laikā kopš Otrā pasaules kara,» sacīja premjers. «Tas, vai mēs kā Japānas tauta šīm grūtībām spēsim tikt pāri, ir atkarīgs no mums visiem.»

Vakar vairāki desmiti kuģu un lidaparātu vēl virzījās uz dabas katastrofas vissmagāk skartajiem reģioniem. Glābšanas darbos ir iesaistīti 100 tūkstoši karavīru. «Ir daudz cilvēku, kuri joprojām ir izolēti no apkārtējās pasaules un gaida palīdzību,» vakar sacīja Japānas aizsardzības ministrs Tošimi Kitazava. Japānas krasta līnija vairāku simtu kilometru garumā ir izpostīta, un vairākas apdzīvotas vietas piekrastē ir teju pilnībā aizskalotas. Dažviet postījumi sniedzas vairākus kilometrus iekšzemē. Cunami vilnis ir izpostījis vai bloķējis ceļus, bet pilsētu ielas ir pilnas ar gruvešiem. Līdz šim atrasts aptuveni 1300 bojāgājušo, taču šis skaitlis varētu pārsniegt 10 000. Situāciju draud sarežģīt arī pēcgrūdieni, kas tuvākajās dienās turpināsies, raksta The Guardian. Stiprākie no tiem var sasniegt septiņas balles.

Atsaucoties Japānas valdības lūgumam, palīdzību vai glābējus uz Japānu kopumā nosūtījušas vairāk nekā 70 valstis, ziņo Reuters. Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Japānas ārlietu ministram Takeaki Macumoto ir nosūtījis vēstuli, kurā izsaka līdzjūtību bojāgājušo piederīgajiem un visai Japānas tautai, kas cietusi dabas katastrofā. Par palīdzības sūtīšanu Japānai Latvijas valdība varētu lemt rīt.

Svarīgākais