Amerikāņu karavīri Kandahāras provincē kļūdas dēļ nogalinājuši Afganistānas prezidenta brālēnu

Savienoto Valstu militārpersonas operācijas laikā Afganistānas dienvidu provincē Kandahārā pārpratuma dēļ nogalinājušas šīs valsts prezidenta Hamida Karzai brālēnu, vēsta plašsaziņas līdzekļi.

Hadži Jars Muhameds Hans Karzai (Haji Yar Mohammad Khan Karzai ) gājis bojā, amerikāņu karavīriem īstenojot operāciju Afganistānas prezidenta dzimtajā ciematā Karzā. Militārpersonas, agrā rīta stundā iebrūkot vienā no ciemata mājām, it kā netīšām nošāvušas prezidenta brālēnu.

To, ka ASV karavīri nogalinājuši valsts vadītāja tuvnieku, aapstiprinājusi arī kāda augsta ranga Kandahāras amatpersona Hamdula Nazeks (Hamdullah Nazek). Pēdējais piebildis, ka par notikušo ir uzsākta izmeklēšana.

Jāpiebilst, ka starptautisko miera uzturēšanas spēku (ISAF) operācijas regulāri noved pie liela upuru skaita Afganistānas civiliedzīvotāju vidū, kamdēļ ir jūtami pasliktinājušās sabiedroto un Afganistānas valdības attiecības. 2010. gadā dažādos incidentos ir gājuši bojā gandrīz 2800 mierīgie iedzīvotāji, kas ir lielākais upuru skaits civiliedzīvotāju vidū kopš karadarbības sākuma 2001. gadā. 16 % gadījumu par vainīgiem civiliedzīvotāju bojāejā atzīti starptautiskie spēki.

Iepriekšējais šāds incidents notika pagājušajā nedēļā, kad NATO aviācijas triecienā gāja bojā deviņi bērni. Lai arī starptautisko spēku komandieris, amerikāņu ģenerālis Deivids Petreuss un ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss atvainojās Afganistānas prezidentam par notikušo, Karzai atteicās pieņemt atvainošanos. Afganistānas presidents arī vairākārt uzsvēris, ka starptautisko spēku karavīri bieži necenšas noskaidrot, ar ko viņiem ir darīšana – ar kaujiniekiem vai mierīgajiem iedzīvotājiem.

Svarīgākais