Vairākus uzņēmējus arestē saistībā ar Islandes bankas bankrotu

© Scanpix

Lielbritānijā un Islandē arestēti deviņi cilvēki, kuri nopratināti saistībā ar Islandes bankas Kaupthing sabrukumu pirms divarpus gadiem. Īslaicīgi arestēti arī divi ietekmīgi britu uzņēmēji.

Kopumā operācijas laikā kratīšana veikta divos uzņēmumos un astoņos mājokļos. Lielbritānijas policija pierādījumus vākusi arī divu nekustamo īpašumu magnātu Roberta un Vincenta Čengvizu birojos Londonā – viņi ir vieni no Londonas ietekmīgākajiem uzņēmējiem. Brāļi vēlāk no ieslodzījuma atbrīvoti, ziņo BBC. No aizturētajiem septiņi pratināti tika Lielbritānijā, bet divi Islandē.

R. Čengvizs no bankas Kaupthing vairākus mēnešus pirms tās sabrukuma bija aizņēmies 1,25 miljardus mārciņu (vienu miljardu latu) un naudu tērējis uzņēmumu akciju iegādei. Viņam piederēja arī Kaupthing akcijas. Brāļi Čengvizi ir pazīstami ne tikai ar savu ietekmi uzņēmējdarbībā, bet arī ar savām izklaides aktivitātēm – piemēram, Vincents savulaik derībās laimēja miljonu mārciņu, jo bija pareizi paredzējis futbola čempionāta Euro 2004 iznākumu.

Lielbritānijas Smago krāpniecisko noziegumu birojs sadarbībā ar Islandes varasiestādēm izmeklē Kaupthing bankrotu, lai noskaidrotu, kāpēc īsu brīdi pirms finanšu iestādes bankrota no tās izplūda ievērojamas nauda summas. Pagājušajā gadā Islande publiskoja ziņojumu, kurā tika kritizēti lielie kredīti, kādi tika izsniegti R. Čengvizam un viņa uzņēmumiem, jo banka nebija ņēmusi vērā lielos riskus. Brāļi Čengvizi savukārt bankai ir pieprasījuši kompensāciju 1,8 miljardu dolāru apjomā un apsūdz banku krāpnieciskās darbībās, neinformējot par savu patieso finanšu stāvokli, lai partnerus ievilinātu divpusējo līgumu slēgšanā.

Smago krāpniecisko noziegumu birojs izmeklē arī iespējamu maldināšanu no Kaupthing puses, kas saistīta ar mēģinājumiem piesaistīt Lielbritānijas iedzīvotāju noguldījumus. Banka, solot augstas depozītu procentu likmes, Lielbritānijā bija piesaistījusi vairāk nekā 30 tūkstošus privātpersonu un uzņēmumu noguldījumu.

2008. gadā līdz ar citām Islandes finanšu iestādēm sabrukusī Kaupthing reiz bija šīs valsts lielākā banka.

Svarīgākais