Īrijas partijas vienojas par koalīciju

Īrijas parlamentā vēlēšanās divas visvairāk balsu ieguvušās partijas Fine Gael un Leiboristu partija ir pabeigušas sarunas par valdības koalīcijas izveidi. Jaunā koalīcija ir apņēmusies budžeta deficītu samazināt atbilstoši līgumam, ko ar starptautiskajiem aizdevējiem noslēdza iepriekšējā valdība.

Gan Fine Gael vadītājs un topošais ministru prezidents Enda Kenijs, gan Leiboristu partijas vadītājs Īmons Gilmors pirms februārī notikušajām vēlēšanām bija solījuši panākt jaunu vienošanos ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Savienību par 85 miljardus eiro lielā aizņēmuma nosacījumiem, tajā skaitā par aizdevuma procentu likmi. Abām partijām bija ievērojamas domstarpības par to, cik daudz valstij būtu jāsamazina izdevumi, tajā skaitā jāpazemina valsts sektorā nodarbināto algas, kā arī par termiņu, kurā Īrijas budžeta deficīts ir jāsamazina līdz trim procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Tomēr, kā ziņo Reuters, partija Fine Gael pārliecinājusi leiboristus atteikties no prasības, lai starptautiskie aizdevēji Īrijai piešķirtu papildus vēl vienu gadu, kura laikā budžeta deficīts ir jāsamazina līdz prasītajam līmenim. Pašlaik noteiktais termiņš ir 2015. gads. Leiboristi ir arī piekrituši Fine Gael uzskatam, ka lielākā daļa budžeta konsolidācijai nepieciešamo līdzekļu ir jāiegūst, ierobežojot valdības tēriņus, – leiboristi bija gribējuši, lai līdzekļi tiktu iegūtu, vienlīdzīgās proporcijās ceļot nodokļus un ierobežojot tēriņus. Īrijas budžeta deficīts šogad ir gandrīz 12 procenti no iekšzemes kopprodukta.

Mēneša beigās notiks Īrijas un ES aizdevēju tikšanās, un līdz tam laikam abām pusēm ir jāvienojas par abpusēji pieņemamiem jaunajiem aizdevuma noteikumiem. E. Kenijs iepriekš ir brīdinājis, ka pašreizējo noteikumu dēļ Īrijai draud bankrots, taču, kā vēsta Reuters, līdz šim Eiropas partneru attieksme pret Īrijas iebildumiem ir bijusi vēsa.

Svarīgākais