Lībija karo ar serbu ieročiem

© Scanpix

Laikā, kad rietumvalstis ir nosodījušas asinsizliešanu Lībijā un diktatora Muammara Kadāfi rīcību, Serbija vairījusies izteikt skaļus pret Lībijas režīmu vērstus viedokļus. Viens no šādas nostājas iemesliem varētu būt abu valstu noslēgtie līgumi. Belgrada gan paziņojusi, ka sadarbība kopš nemieru sākuma ir pārtraukta.

Lai arī Serbijas valdība oficiāli neatbalsta M. Kadāfi režīmu, tomēr nav arī pievienojusies citu valstu izteiktajam režīma nosodījumam, un to var skaidrot ar Serbijas un Lībijas noslēgtajiem celtniecības un militārajiem līgumiem, kuru vērtība ir vairāki simti miljonu dolāru.

Ir visai liela iespēja, ka daļa munīcijas, kas tika izmantota, lai sacelšanās sākumā šautu uz demonstrantiem, ir ražota Serbijā. Arī daļu Lībijas gaisa spēku pilotu, kas bombardēja demonstrācijas, varētu būt apmācījuši serbi, raksta AP. Lai gan citas valstis, tajā skaitā Lielbritānija un Itālija, arī ir sadarbojušās ar M. Kadāfi režīmu un piegādājušas ieročus, tomēr Serbijai šī saistība ir vēl nepatīkamāka laikā, kad tā pēc visa, kas Balkānos noticis 90. gados, vēlas uzlabot savu tēlu, kā arī iestāties Eiropas Savienībā.

Pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Dienvidslāvija, kuras mantiniece ir Serbija, slēdza militārā eksporta līgumus ar daudzām valstīm Āzijā, Ziemeļamerikā un Tuvajos Austrumos – arī ar Sadāma Huseina vadīto Irāku. Tajā laikā Dienvidslāvija bija viena no desmit lielākajām ieroču eksportētājām pasaulē. Ieroču tirdzniecības plūsma mitējās līdz ar Dienvidslāvijas izjukšanu, tomēr pēdējos gados Serbija atkal ir gājusi tajā pašā virzienā – pašlaik tai ir lielākā aizsardzības rūpniecības nozare Balkānos. Kā ziņo Reuters, Serbijai piederošais ieroču eksporta uzņēmums Yugoimport SDPR ir pārdevis Lībijai ieročus pēdējos desmit gadus. Serbu uzņēmumi nesen noslēdza pagaidu līgumu par militāras slimnīcas celšanu, ekipēšanu un apkalpošanu Lībijā – līguma vērtība ir 400 miljoni dolāru. Pastāv arī līgumi par gaisa spēku pilotu apmācības turpināšanu un no Dienvidslāvijas 70. un 80. gados nopirkto lidmašīnu kapitālo remontu.

Belgrada ir paziņojusi, ka kopš Lībijas nemieru sākuma apturējusi visa veida sadarbību ar Lībiju. Kāda armijas amatpersona stāstīja, ka sadarbība ar Lībiju tiks atsākta tikai pēc konsultācijām ar Rietumu partneriem. Tomēr ne visiem šādi paziņojumi šķituši pārliecinoši. Arābu masu saziņas līdzekļi ir vēstījuši, ka Lībijas nemiernieku bombardēšanā tieši bijuši iesaistīti serbu piloti, – šīs ziņas Serbijas Aizsardzības ministrija gan noliedz.

Tajā pašā laikā serbu pilsoniskās organizācijas apsver iespēju eksportēt zināšanas, kā rīkot nevardarbīgas protesta un revolucionāras kustības. 2000. gadā Slobodanu Miloševiču gāzušās kustības Otpor! dalībnieki ir bijuši vieni no tiem, kuri apmācīja jauniešus, kas piedalījās Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubāraka gāšanā, un organizācija cer, ka viņi varēs palīdzēt arī citu nebrīvu valstu aktīvistiem.

Svarīgākais