Amerikāņus Vācijā nogalinājis islāma radikālis

© Scanpix

Šonedēļ Frankfurtes lidostā notikušais pret amerikāņu karavīriem vērstais nāvējošais uzbrukums ir saistīts ar islāma radikālismu – tā paziņojuši izmeklētāji. Aizdomās turētais liecinājis, ka darbojies pats uz savu roku, taču izmeklētāji pieļauj iespēju, ka viņš varētu būt saistīts arī ar ekstrēmistu organizācijām.

Apšaude notika trešdien autobusā, kurā tika vesti amerikāņu karavīri. Uzbrukumā dzīvību zaudējušas divas militārpersonas, bet vēl divas guvušas ievainojumus – viena karavīra stāvoklis ir smags. Karavīri tikko bija ieradušies no Lielbritānijas un grasījās doties uz ASV militāro bāzi Ramšteinā, kas darbojas kā Afganistānas un Irākas operāciju atbalsta punkts. Pēc apšaudes uzbrucējs aizbēga uz lidostas 2. termināli. Drīz vien tur tika arestēts 21 gadus vecs Kosovas izcelsmes Frankfurtes iedzīvotājs Arīds Uka.

Izmeklētāji pieļauj, ka tikai pistoles ieķeršanās dēļ upuru skaits nav bijis lielāks. Pie aizdomās turētā arestēšanas brīdī tika atrasta vēl viena pistoles aptvere, kuru viņš, domājams, arī bija plānojis izmantot. Uzbrucējam līdzi bija arī duncis, ar kuru viņš mēģināja atvairīt policistu mēģinājumus viņu arestēt.

Aizdomās turētā Facebook profilā netiek slēpti viņa radikālie uzskati, piemēram, viņa moto ir islāma pravieša Muhameda līdzgaitnieka Halīda bin el Valīda vārdi: "Lai gļēvuļu acis nekad neguļ." Profilā atrodamas arī norādes uz islāma ekstrēmistu tīmekļa vietnēm, viņš ir publicējis arī saiti uz džihādistu dziesmu, savukārt atbildē kādam draugam viņš runā par "nožēlojamajiem neticīgajiem". Tiesa, Facebook profilā atrodamais saturs viens pats viņu neļauj saistīt ar islāma kaujinieku organizācijām, taču informācija, ko izdevums Der Spiegel saņēmis no vācu un amerikāņu izmeklētājiem, neizslēdz iespēju, ka aizdomās turētais vīrietis ir saistīts ar islāmistu grupējumiem, kuri darbojas Vācijā. Uzbrucējs pats personīgi nekad iepriekš ar savām aktivitātēm varasiestāžu uzmanību nav piesaistījis un izmeklētājiem stāstījis, ka darbojies viens pats. Šādu versiju atbalsta arī Hesenes federālās zemes prokurors Boriss Reins. Savukārt Pentagons pieļauj viņa saistību ar kādām radikāļu organizācijām un nav atmetis versiju, ka notikušais ir tikai viens no vairākiem islāmistu plānotiem triecieniem ASV spēkiem Vācijā. Vācijas teritorijā ir izvietoti apmēram 50 tūkstoši amerikāņu karavīru, vēsta Business Week.

ASV prezidents Baraks Obama ir izteicis sašutumu par uzbrukumu un solījis, ka visi uzbrukumā iesaistītie tiks saukti pie atbildības. Arī Vācijas kanclere Angela Merkele ir solījusi, ka Vācijas valdība darīs visu, lai izmeklētu notikušo.

Pēdējos mēnešos Vācijā ir bijuši izsludināti palielināti terora draudi – to noteica varasiestāžu saņemtā informācija par ekstrēmistu plānotajiem uzbrukumiem, kā arī tas, ka pasta lidmašīnas, ar ko pagājušā gada decembrī no Jemenas uz ASV tika sūtīti drukas iekārtās paslēptie spridzekļi, uz savu mērķi ceļoja caur Vāciju. Pirms mēneša trauksmes līmenis tika pazemināts, raksta BBC. Februārī Vācijas parlaments atbalstīja likumprojektu par militārās misijas Afganistānā pagarināšanu uz vēl vienu gadu – Afganistānā dien 4860 vācu karavīri.

Svarīgākais