Lībijas nemiernieki veido valdību

© Scanpix

ANO Drošības padome ar vienbalsīgo lēmumu ir nolēmusi noteikt sankcijas pret Lībijas diktatora Muamara Kadāfī režīmu, tādējādi sodot to par vēršanos pret nemieru kustību ar ieročiem. M. Kadāfī savas pozīcijas valsts galvaspilsētā saglabā, tomēr nemiernieku nometne jau sākusi veidot pagaidu valdību un plānot vēlēšanas.

Drošības padome ir atbalstījusi ieroču embargo un M. Kadāfī kontu iesaldēšanu. Drošības padome ir arī aicinājusi Starptautisko krimināltiesu sākt izmeklēšanu par iespējamiem Lībijā pastrādātiem noziegumiem pret cilvēci. Šī ir otrā reize, kad Drošības padome ir vērsusies Starptautiskajā krimināltiesā, lai aicinātu izmeklēt noziegumus – pirmoreiz tas notika 2005. gadā par Sudānu, un toreiz balsojums nebija vienprātīgs, norāda BBC.

ASV prezidents Baraks Obama ir aicinājis M. Kadāfī nekavējoties atkāpties no amata un pamest valsti. Līderis vēl kontrolē galvaspilsētu Tripoli, savukārt valsts austrumu daļa, tai skaitā otra lielākā pilsēta Bengāzī ir nemiernieku rokās. Abas karojošās puses sniedz atšķirīgas ziņas par situāciju: opozīcija ir paziņojusi, ka tās kontrolē ir 80 procenti valsts teritorijas. Savukārt Londonā izglītību guvušais Saīds el Islāms, kas ir viens no M. Kadāfī dēliem, nedēļas nogalē paziņoja, ka trīs ceturtdaļās valsts teritorijas dzīve sāk atgriezties ierastajā ritmā. Viņš gan arī brīdināja, ka ir vērojamas pazīmes par draudošu pilsoņu karu un ka ārvalstu valdības ir sākušas iejaukties norisēs Lībijā.

Lībijas nemiernieku kustība jau plāno pagaidu valdību – bijušais tieslietu ministrs Abduds Adžleils, kurš, protestējot pret pārmērīgu spēka lietošanu pret opozīciju, atkāpās no amata, ir paziņojis, ka civiliedzīvotāju un militārpersonu veidotā valdība trīs mēnešu laikā sarīkos vēlēšanas. Kā ziņo Washington Post, nemiernieki veido savus bruņotos spēkus, kuriem pievienojas militārpersonas, kuras dezertējušas no M. Kadāfī armijas, un virsnieki, kuri pārgājuši pretējā pusē. «Mēs mēģinām apvienot cilvēkus, kuri būtu gatavi atdot dzīvību, lai atbrīvotu Tripoli no diktatora,» sacīja Ahmeds Gatranī, kurš vada komiteju, kas atbild par nemiernieku armiju. Viņš gan atzīst, ka iekļūt Tripolē pašlaik ir grūti un ikvienu, kas to mēģina, nošauj M. Kadāfī lojālie spēki. Tripolē dzīvo divi miljoni cilvēku, bet visā valstī kopumā – 6,5 miljoni.

Savukārt pie Tripoles lidostas ir pulcējušies aptuveni 10 000 cilvēku, kas jau vairākas dienas gaida iespēju pamest valsti. Cilvēkus Lībijā adraud ne tikai sadursmes, bet arī ies`pejamā humānā krīze: nemieru dēl ir ierobežotas iespējas piegādāt pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces.

Svarīgākais