ASV kongresmenis izraisa skandālu, nofotografējoties tīģera kostīmā

© 34news.com

ASV Kongresa Pārstāvju palātas deputāts Deivids Vu (David Wu) nokļuvis skandāla, ko izraisījusi viņa neadekvātā uzvedība, centrā. Tomēr, kā vēsta aģentūra Associated Press, politiķis atsacījās demisionēt, neskatoties uz to, ka presē nonākusi viņa fotogrāfija tīģera kostīmā.

Šaubas par Oregonas politiķa psihisko veselību viņa štāba darbiniekiem radās vēl 2010. gada novembrī, priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Pēc Vu padoto vārdiem, 55 gadus vecais politiķis tad sācis dīvaini uzvesties, bet reiz nosūtījis saviem darbiniekiem fotogrāfiju, kurā viņš redzams tērpies tīģera kostīmā. Bez tam elektroniskajās vēstulēs Vu it kā vērsies pie darbiniekiem savu bērnu vārdā.

Kongresmeņa štāba darbinieki lūguši viņu apmeklēt psihiatrisko klīniku, tomēr Vu atsacījās, bet drīzumā uzvarēja vēlēšanās, un tika pārvēlēts Kongresa apakšpalātā uz septīto termiņu. Pēc tam septiņi Vu štāba darbinieki uzrakstīja atlūgumus, atsakoties strādāt, pie, viņuprāt, nepieskaitāma kongresmeņa.

Stāsts par Vu februāra vidū nonāca Oregonas laikrakstos (The Willamette Week un The Oregonian), izraisot kongresmenim adresētas kritikas straumi. Oregonas republikāņi apšaubīja Vu spējas pildīt savus pienākumus un pieprasīja kongresmeņa – demokrāta demisiju. Arī vairākas štata avīzes, tajā skaitā ietekmīgā The Eugene Register Guard, nāca klaja ar analoģisku aicinājumu.

Otrdien, 22. februārī, politiķis atzinās, ka 2010. gada rudens viņam bijis smags laiks – viņš jutis pastāvīgu stresu, kamdēļ brīžiem uzvedies neadekvāti un bijis spiests vērsties pēc medicīniskas palīdzības. Kas attiecas uz tīģera kostīmu, tad tas, pēc Vu vārdiem, bijis paredzēts Helovīnam. Politiķis atzina, ka fotografēties tādā tērpā, bet pēc tam nosūtīt attēlus saviem padotajiem nav bijusi pati labākā ideja.

Telekanāla ABC ēterā Vu tāpat lūdza piedošanu visiem tiem, kurus aizvainojis ar savu rīcību. Vēlāk viņš uzsvēra, kas negrasās demisionēt un turpinās strādāt savu vēlētāju labā. Savukārt kongresmeņa pārstāvis piebilda, ka 2012. gadā Vu grasās balotēties uz kārtējo termiņu.

Deivids Vu tiek ievēlēts Kongresā kopš 1998. gada. Tolaik viņš kļuva par pirmo ķīniešu izcelsmes amerikāni, kas ievēlēts ASV likumdošanas institūcijas apakšpalātā.

Nepieciešams atzīmēt, ka Oregonas masu informācijas līdzekļi ne pirmoreiz pievērš uzmanību Deivida Vu personiskajai dzīvei. 2004. gadā laikraksts The Oregonian publicēja materiālu, kurā paziņoja, ka Vu, būdams Stenfordas universitātes students, it kā izvarojis savu bijušo draudzeni. Nekādas apsūdzību politiķim gan netika uzrādītas.

Pasaulē

Grozies, kā gribi — centrālā dzelzceļa stacija un autoosta ir galvaspilsētas vizītkarte, ko daudzi ceļotāji ierauga pirmo, ceļojot ar sabiedrisko transportu. Šajā ziņā Latvija darījusi pareizi, neīstenojot iepriekš izskanējušās idejas, kuras paredzēja Rīgas autoostas pārvietošanu uz Pārdaugavu. Šoreiz esam mācījušies no svešām kļūdām!

Svarīgākais