Japāna pirmoreiz pēc 2. pasaules kara veido savu ārējās izlūkošanas dienestu

Pirmoreiz kopš Otrā pasaules kara beigām Japānā tiek veidots slepens ārējas izlūkošanas dienests, kas ir orientēts galvenokārt uz informācijas par Ķīnu, Ziemeļkoreju un potenciālo teroristu darbībām vākšanu.

Par to liecina Austrālijas presē publicēta ASV vēstniecības Tokijā slepena telegramma, kas nokļuvusi interneta vietnes WikiLeaks rīcībā, vēsta aģentūra Itar-TASS.

Jaunā struktūra izviedota Pētnieciskā biroja pie premjerministra kancelejas (Naite) ietvaros. Izlūkdienesta uzdevums ir apgādāt ar slepenu un analītisku informāciju Japānas valdību.

Kā uzskata eksperti, Japānā līdz pēdējam laikam nav bijis pilnvērtīga aģentūras tīkla ārzemēs. Tomēr pašlaik uzsvaru paredzēts likt uz «cilvēkpotenciālu» informācijas vākšanā, teikts telegrammā.

ASV diplomāti atsaucas uz 2008. gada oktobrī notikušu sarunu starp ASV Valsts departamenta izlūkošanas nodaļas priekšnieku un Naite vadītāju. Vēstniecības telegrammā arī piebilsts, ka «drīzumā sāksies jaunās apakšvienības personāla treniņu process». Japānas vadību, piebilsts dokumentā, satrauc zināšanu, pieredzes un kadru trūkums ārējās izlūkošanas sfērā.

Sarunā ar amerikāņu diplomātu Japānas vadība bez tam atzinusi, ka tās zināšanas, piemēram, par situāciju Ziemeļkorejas varas augstākajos ešelonos aprobežojas ar valsts līdera Kima Čenira bijušā japāņu pavāra memuāriem.

Svarīgākais