Alžīriešiem neļauj sekot Ēģiptes piemēram

Nedēļas nogalē Alžīrijā policija izdzenājusi protesta akciju, kurā līdzīgi kā Ēģiptē un Tunisijā iedzīvotāji protestēja pret pastāvošo režīmu un pieprasīja prezidenta atkāpšanos no amata. Līdzīgas protesta akcijas notiek arī Jemenā.

Alžīrijas valdība nebija devusi atļauju protesta akcijai, tāpēc galvaspilsētas Alžīras centrā sanākušos vairākus tūkstošus cilvēku sestdien izdzenāja policija. Valstī kopš 1992. gada ir izsludināts ārkārtējs stāvoklis, uz kura pamata ir aizliegts rīkot šāda veida pasākumus.

Alžīrā demonstrantiem pretim stājās vairāk nekā 30 tūkstoši policistu spectērpos, tādējādi policistu bija vairāk nekā protestētāju. Pilsētas stratēģiskajos punktos jau pirms akcijas sākuma tika izvietotas bruņumašīnas, un virs pilsētas riņķoja helikopters. Kā vēsta BBC, varasiestādes ir centušās parādīt, ka protestētājiem nav nekādu izredžu un ka tām ir resursi, lai apspiestu ikvienu sacelšanās mēģinājumu. Protesta akcijas rīkotāji gan uzskata, ka pasākums, neskatoties uz tā iznākumu, ir izdevies. «Mēs esam salauzuši baiļu sienu, un šis ir tikai sākums,» sacīja organizācijas Nacionālā koordinācija pārmaiņām un demokrātijai līdzdibinātājs Fodils Būmala. «Alžīrieši ir ieguvuši atpakaļ savu galvaspilsētu.» Protesta akciju neatbalstīja ne lielākās opozīcijas partijas, ne arodbiedrības.

Alžīrijas prezidents Abdelazīzs Būteflika amatā ir kopš 1999. gada, un vēlēšanās ir uzvarējis trīs reizes, katru reizi ar aizvien labāku rezultātu. 2004. gada vēlēšanas Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, par spīti opozīcijas sūdzībām, atzina par kopumā godīgām un demokrātiskām, turpretim 2009. gadā, kad prezidents uzvarēja ar 90 procentiem balsu, ASV vēstniecība Vašingtonai ziņoja, ka ziņas par vēlētāju aktivitāti – vairāk nekā 74 procentiem – esot krietni pārspīlētas. Opozīcijas kandidāti izteica aizdomas par dažādiem pārkāpumiem. Prezidents nesen bija pieļāvis iespēju, ka ārkārtējais stāvoklis drīzumā varētu tikt atcelts. Alžīrija ir nozīmīga naftas un dabasgāzes eksportētājvalsts, un tās destabilizācija var ietekmēt arī šo resursu tirgu pasaulē, raksta Reuters.

Jemenas galvaspilsētā Sanā demonstrantiem, kas pieprasīja prezidenta Alī Abdullāha Saleha atkāpšanos no amata, uzbruka viņa atbalstītāji. Jemenas prezidents amatā ir kopš 1978. gada. Sanā sestdienas protesta akcijas sākās ar demonstrāciju pie Ēģiptes vēstniecības – pasākuma dalībnieki pieprasīja, lai A. Salehs seko Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubāraka piemēram. Vakar protesti turpinājās.

A. Salehs ir solījis no amata atkāpties 2013. gadā un piedāvājis opozīcijas organizācijām pievienoties valdībai – par to sarunas ir gaidāmas tuvāko nedēļu laikā. Jemena ir arābu pasaules nabadzīgākā valsts, un tās stabilitāti apdraud gan Al Qaeda ekstrēmisti, gan separātistu kustība.

Svarīgākais