Mubāraks par savām bagātībām parūpējies

© Scanpix

18 dienas, kuru laikā ēģiptieši gāza 30 gadus pie varas pavadījušo prezidentu Hosnī Mubāraku, viņš izmantojis, lai miljardos dolāru mērāmo kapitālu pārvietotu uz drošiem kontiem.

H. Mubāraks savas valdīšanas laikā bija ieguvis vairāk nekā trīs miljardus dolāru, bet, pēc citām aplēsēm, viņa bagātības varētu būt mērāmas vairākos desmitos miljardu. Šos līdzekļus viņš glabāja ārvalstu bankās, un vairākās rietumvalstīs viņam pieder arī dažādi ieguldījumi un īpašumi. Saprotot, ka varas zaudēšana ir neizbēgama, prezidents bija centies savu kapitālu pārvietot uz kontiem, kur viņa pretinieki tiem netiks klāt.

Pagājušajā piektdienā Šveices varasiestādes paziņoja, ka iesaldē H. Mubāraka, viņa ģimenes locekļu un pietuvināto personu kontus, kas darbojas šīs valsts bankās, kā arī aicināja Lielbritāniju rīkoties līdzīgi. H. Mubārakam ar Lielbritāniju bija labas attiecības, un domājams, ka šīs valsts kredītiestādēs viņš glabāja lielas naudas summas. Lielbritānijas Finanšu ministrija paziņojusi, ka ir gatava kontus iesaldēt, ja saņems oficiālu lūgumu no Ēģiptes – taču tā tas vismaz pagaidām nav noticis.

Tomēr ir liela iespēja, ka paziņojumi par kontu iesaldēšanu ir izskanējuši par vēlu. Kā, atsaucoties uz avotiem Rietumu izlūkdienestu aprindās, raksta britu laikraksts Daily Telegraph, pēdējo nedēļu laikā H. Mubāraks savus līdzekļus ir pārvietojis citviet un, ja arī viņam Šveices bankās ir bijuši uzkrājumi, tie, visticamāk, no kontiem jau izņemti. Prezidents varētu būt zaudējis dažus no saviem kontiem, taču zelta stieņi un citas bagātības, visticamāk, ir pārvietotas uz tādām slēptuvēm, kur tām režīma opozīcija klāt netiek.

Domājams, ka savu kapitālu H. Mubāraka ģimene ir pārcēlusi uz Persijas līča valstīm, kur viņiem jau iepriekš bija uzkrātas ievērojamas bagātības un ar kuru režīmiem gāztajam prezidentam ir draudzīgas attiecības. Arī pats H. Mubāraks un viņa ģimenes locekļi varētu mēģināt nokļūt Saūda Arābijā vai Apvienotajos Arābu Emirātos. Nedēļas nogalē valsti viņš gan vēl nebija atstājis, tikai no Kairas devies uz Šarmeššeihas kūrortu.

Jau laikā, kad H. Mubāraks vēl nebija gāzts, bijušais Ēģiptes ārlietu ministra vietnieks Ibrahīms Jūsrī un 20 advokāti bija vērsušies Ēģiptes Ģenerālprokuratūrā, lai aicinātu tiesāt H. Mubāraku un viņa ģimeni par valsts naudas piesavināšanos. Kā vēsta CNN, Ēģiptē ir plaša neapmierinātība ar to, ka ārvalstu valdības nav veicīgāk rīkojušās, lai bloķētu prezidenta kontus.

Precīzākos datus par Hubāraku ģimenes finansēm varētu iegūt, pētot H. Mubāraka 47 gadus vecā dēla Gamāla darījumus. Viņš agrāk mitinājās Londonas centrā un strādāja banku sektorā, bet pēc tam Londonā izveidoja investīciju un konsultāciju uzņēmumu. Pirms desmit gadiem viņš darbu savā uzņēmumā pameta. Viņš un otrs brālis Alā bija cilvēki, pie kā bija nepieciešams vērsties, lai varētu kārtot darīšanas ar prezidenta ģimeni un saņemt H. Mubāraka svētību uzņēmējdarbībai Ēģiptē.

Pirms 2005. gada prezidenta vēlēšanām H. Mubāraka opozīcija izplatīja ziņojumu par plašo korupciju valsts augstākajās aprindās. Tajā bija teikts, ka bieža prasība bijusi kādam no prezidenta dēliem pārskaitīt naudas summu par to vien, lai, piemēram, Ēģiptē drīkstētu atvērt veikalu. Daži viņu favorīti savās uzņēmējdarbības jomās esot nopelnījuši monopola stāvokli valstī. Arī pretkorupcijas organizācijas Transparency International Tuvo Austrumu reģiona speciāliste Arva Hasana stāsta, ka G. Mubāraks varējis vērsties pie veiksmīgu uzņēmumu vadītājiem un pieprasīt, lai tiktu padarīts par uzņēmuma partneri.

Svarīgākais