Saūda Arābijas naftas krājumi, visticamāk, ir par 40 procentiem mazāki, nekā tiek apgalvots oficiāli

Saūda Arābijas rīcībā var izrādīties ievērojami mazāki naftas krājumi, nekā tiek atzīts oficiāli. Par to kļuvis zināms no interneta vietnē WikiLeaks publicētās informācijas, kas balstīta uz amerikāņu diplomātu Rijādā dienesta ziņojumiem, raksta The Guardian.

Reālais pierādīto valsts naftas rezervju apjoms atšķiras no oficiāli izziņotā par 300 miljardiem barelu, jeb aptuveni 40 procentiem.

WikiLeaks publiskojis ziņojumu par ASV ģenerālkonsula Saūda Arābijā sarunu ar ģeologu un valsts naftas monopola, kompānijas Aramco bijušo izlūkošanas daļas vadītāju Sadadu el Huseini, kas notikusi 2007. gada novembrī. El Huseini toreiz paziņojis, ka Saūda Arābija fiziski nav spējīga nodrošināt naftas ieguves līmeni 12,5 miljona barelu dienā apmērā.

Pēc el Huseini vārdiem, Saūda Arābijas naftas ieguves apjoms var sasniegt 12 miljonus barelu dienā, taču arī šāda rezultāta sasniegšanai valstij ir nepieciešami 10 gadi. Viņš piebildis, ka aptuveni 2012. gadā pasaules naftas ieguve sasniegs savu augstāko punktu, bet pēc tam stabilizēsies vai pazemināsies.

Ģeologs atzīmēja, ka Saūda Arābijai pastāv divas problēmas – krājumu ierobežotība kā tāda un neiespējamība ātri palielināt ieguves apjomus, kaut arī publiski Aramco uzsver spēju iegūt naftu tik, cik nepieciešams. Tādējādi valsts iespējas ietekmēt naftas cenas pasaules tirgū ir daudz mazākas, nekā to apgalvo Rijāda un Vašingtona.

Saskaņā ar Aramco oficiālajiem datiem, valsts naftas krājumi ir aptuveni 716 miljardi barelu, bet pēc 20 gadiem tie pieaugs līdz 900 miljardiem barelu. Savukārt ieguves apjomi sasniedz 10 miljonus barelu diennaktī. Pēc šī rādītāja Saūda Arābija ieņem otro vietu pasaulē aiz Krievijas, turklāt līdz nesenam laikam tā atradās pirmajā vietā pasaulē pēc šī rādītāja.

Situāciju var pasliktināt augošais pieprasījums pēc elektrības pašas Saūda Arābijas iekšienē. Ik gadu elektroenerģijas patēriņš valstī pieaug vidēji par 10 procentiem, un tās lielākā daļa tiek iegūta tieši no ogļūdeņražiem.

Jāpiebilst, ka pēdējā laikā daudzi speciālisti un analītiķi paredz, ka tuvā nākotnē iestāties tā dēvētā Peak Oil jeb naftas ieguves smaile. Tā pēc Starptautiskās enerģētiskās aģentūras vadošā ekonomista Fatiha Birola domām, maksimālais naftas apjoms tiks iegūts 2020. gadā, bet pēc tam sāksies pazemināšanās, kuru neizdosies apturēt, neraugoties uz nekādām pūlēm.

Pasaulē

ASV Tieslietu ministrija (DOJ) ir iesniegusi tiesā prasību pret kravas kuģa īpašnieku un vadītāju, kurš martā Baltimorā sadūrās ar Frensisa Skota Kī tiltu, kā rezultātā tilts daļēji sabruka un vairāki cilvēki gāja bojā, vēsta theepochtimes.com. Varas iestādes vēlas atgūt vairāk nekā 100 miljonus dolāru, kas tika iztērēti, lai no kuģu ceļa attīrītu gružus no sabrukušā tilta, kā arī atjaunotu svarīgas ostas darbību.

Svarīgākais