Ziemeļkaukāza kaujinieku līderis Doku Umarovs uzņēmies atbildību par terora aktu Domodedova lidostā

Krievijas Ziemeļkaukāza kaujinieku līderis Doku Umarovs uzņēmies atbildību par terora aktu Maskavas Domodedovas lidostā. Uzrunā, kas izvietota vienā no ekstrēmistu interneta vietnēm, Umarovs paziņo, ka personiski atdevis pavēli par sprādzienu, un ka terora akts bijusi «atriebība par Krievijas noziegumiem Kaukāzā».

Kā vēsta interneta portāls lenta.ru, šajā pašā videouzrunā, kas ir datēta ar 24. janvāri, Umarovs sola turpināt veikt terora aktus Krievijas teritorijā. Tā ir otrā Doku Umarova uzruna, kas publiskota pēdējo dienu laikā. Februāra sākumā internetā parādījās videoieraksts, kurā Umarovs sola Krievijai «asaru gadu».

Doku Umarova iepriekšējā uzrunā netika tieši pavēstīts par viņa līdzgaitnieku atbildību par terora aktu Domodedovas lidostā. Tomēr kaujinieku līderis toreiz paziņoja, ka nosūtījis uz Maskavu terora akta veikšanai kādu kaujinieku ar uzvārdu Seifullahs. Plašsaziņas līdzekļi savukārt izteica pieņēmuma, ka tieši viņš lidostā iedarbinājis spridzekli.

Sprādziens Domodedovas lidostā notika 2011. gada 24. janvārī, starptautisko reisu pasažieru atlidošanas zonā. Terora akta rezultātā gāja bojā kopumā 36 cilvēki, vēl aptuveni 180 cilvēki tika ievainoti. Pēc izmeklētāju vārdiem, nāvinieks bijis 20 gadus vecs iebraucējs no Ziemeļkaukāza, kas atradies narkotiku un psihotropu preparātu iedarbībā.

Pirms tam Doku Umarovs vairākkārt ir uzņēmies atbildību par lieliem terora aktiem Krievijas teritorijā. Konkrētāk, 2010. gada pavasarī viņš paziņoja par savu atbildību par divkāršu sprādzienu Maskavas metro. Tomēr Krievijas Federālais Drošības dienests par šo sprādzienu organizatoru nosauca kādu Magomedali Vahabovu, kurš tika likvidēts pagājušā gada augustā.