Ziemeļjūrā sākusies vētra pāraugusi orkānā

Pirmdienas vakarā Ziemeļjūrā sākusies vētra, kas pāraugusi orkānā, liecina Norvēģijas Meteoroloģijas institūta informācija.

Ziemeļjūrā fiksētas 36 metrus sekundē spēcīgas vēja brāzmas, kas atbilst orkāna spēkam.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Ziemeļjūras centrālajā daļā uz bojas novietota Dānijas Meteoroloģijas institūta meteoroloģiskā stacija fiksējusi 31 metru sekundē spēcīgu vēju.

Jaunākās prognozes uzrāda, ka ciklons varētu būt vēl nedaudz spēcīgāks, nekā šķita iepriekš. Tas nozīmē, ka arī Latvijā, jūras piekrastē Kurzemē otrdienas rītā vēja brāzmas var būt nedaudz stiprākas par 21-26 metriem sekundē.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Vācijas ziemeļu pavalstīs, Dānijā, kā arī Zviedrijas dienvidos pirmdienas vakarā un nākamajā naktī gaidāma vētra.

Eiropas valstu meteoroloģisko brīdinājumu sistēmas "Meteoalarm" informācija liecina, ka Vācijas ziemeļos sinoptiķi prognozē līdz 32 metriem sekundē spēcīgas vēja brāzmas, bet vietām Dānijā vējš var sasniegt orkāna spēku.

Ciklons, kas no Ziemeļjūras tuvojas Baltijai, strauji pieņemas spēkā, un Latvija tā ietekmē nonāks jau tuvākajā naktī.

Naktī laiks būs apmācies, visā valstī gaidāmi nokrišņi - lietus, slapjš sniegs, Vidzemē arī sniegs un putenis. Arī dienā gaidāms lietus un sniegs, kas mitēsies tikai vakarā, kad debesis sāks skaidroties.

Naktī pūtīs dienvidu, dienvidrietumu vējš, kas pastiprināsies un no rīta pūtīs ar ātrumu 6-11 metri sekundē (m/s), brāzmās līdz 15 m/s, jūras piekrastē Kurzemē, īpaši Liepājas pusē, jau gaidāma vētra ar brāzmām līdz 21-26 m/s.

Dienas gaitā vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem. Jūras piekrastē dienas pirmajā pusē vēl brāzmas līdz 20-24 m/s, bet vēlāk vējš jūras krastā sāks pierimt, savukārt pārējā valstī spēcīgākās brāzmas gaidāmas pēcpusdienā - līdz 15-20 m/s.

Minimālā gaisa temperatūra gaidāma nakts sākumā, kad būs -2..+2 grādi, no rīta un dienā temperatūra būs 0..+3 grādi.

Rīgā apmācies laiks ar lietu un slapju sniegu, kas beigsies tikai otrdienas vakarpusē. Tuvākajā naktī un otrdienas rītā pastiprināsies dienvidu, dienvidrietumu vējš, no rīta brāzmās līdz 14-17 m/s, bet pēcpusdienā iegriezīsies ziemeļrietumu vējš un brāzmās sasniegs 17-20 m/s. Minimālā gaisa temperatūra nakts sākumā ap nulli, no rīta temperatūra paaugstināsies līdz +3 grādiem, dienā kļūs par grādu vēsāks.

Baltijas jūras centrālajā daļā vēja brāzmas sasniegs 30-32 m/s, un tik stiprs vējš sacels līdz sešiem metriem augstus viļņus, lieli viļņi gaidāmi arī Latvijas piekrastē Liepājas pusē.

Spēcīgais vējš izraisīs ūdens līmeņa celšanos piekrastē un dažu upju grīvās. Daugavā pie Rīgas ūdens līmenis varētu celties par nepilnu metru, prognozē Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts, taču līdz palieņu applūšanai pietrūks vairāk nekā pusmetrs.