Aizsardzības ministrs aicina ES paust pozīciju Ēģiptes jautājumā

Eiropas Savienībai (ES) ir Ārējās darbības dienests, tādēļ organizācijai vajadzētu paust vienotu pozīciju par notikumiem Ēģiptē, uzskata aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

Viņš prognozē, ka tuvāko divdesmit četru stundu laikā paredzama tālāka situācijas eskalācija, viņaprāt, līdz piektdienas vakaram šajā valstī būs kritiskākais laiks.

"Nemieri un konfrontācijas Ēģiptē ir sasniegušas sarkano līniju, proti, vardarbības eskalāciju," norādīja A. Pabriks.

Viņaprāt, ES būtu jāpauž vienota pozīcija par notikumiem. Līdz šim skaidru pozīciju paudušas Amerikas Savienotās Valstis. Pēc Pabrika domām, arī ar piecu ES līderu aicinājumu nekavējoties sākt varas nodošanas procesu Ēģiptē ir par maz.

"Eiropas Savienībai ir kopējs ārējās darbības dienests, un šis būtu īstais laiks, kad tas būtu jāparāda, būtu jāpauž vienota pozīcija," uzsvēra ministrs un piebilda - lai paustu vienotu viedokli, var iztikt arī bez ES ārlietu ārkārtas sanāksmes.

A. Pabriks, kurš pašlaik uzturas Minhenes drošības konferencē, pieļāva, ka arī konferencē tuvāko dienu laikā varētu būt diskusijas par notikumiem Ēģiptē.

Ēģiptē jau desmito dienu turpinās masu protesti, pieprasot 29 gadus valdījušā prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos. Protestētājus nav pārliecinājis Mubaraka solījums septembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās nekandidēt uz jaunu amata termiņu.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais