Marodieri apdraud Ēģiptes vēstures bagātības

Ēģiptes protestu laikā marodieri ielauzušies Ēģiptes muzejā Kairā, noplēsuši galvas divām mūmijām un sabojājuši citus priekšmetus. Tagad muzejs tiek apsargāts.

Atbildīgais par Ēģiptes antīkā mantojuma jautājumiem Zahī Havāss nedēļas nogalē paziņoja, ka muzeja vērtības ir drošībā un muzeju sargā armija. Ēģiptes muzeju karavīri sargā kopš sestdienas rīta, taču pirms tam no marodieriem tā vārtus sargāja paši ēģiptieši, vēsta AP. Arī uz citiem kultūrvēsturiski svarīgiem objektiem – tajā skaitā Gīzas piramīdām un Luksoras templi – ir nosūtīta armija.

Lielākos draudus Ēģiptes muzeja krājumiem radīja Ēģiptes valdošās Nacionālās demokrātiskās partijas biroja ēkas aizdedzināšana pagājušajā nedēļā. Ja ēka sabruktu, tā uzgāztos virsū muzeja ēkai, domā Z. Havāss. Muzejs atrodas Kairas daļā, kur notiek intensīvākie nemieri. Ēģiptes muzejā ir izvietota arī Tutanhamona zelta maska, kuru aplūkot ik gadus ierodas miljoniem tūristu. Tai laupītāji kaitējumu nav nodarījuši. Muzejā ir arī daudz citu eksponātu no Senās Ēģiptes laikiem. Daži no tiem ir izņemti no vitrīnām un sadauzīti, bet vislielākais posts ir nodarīts divām mūmijām. Marodieru grupa, kurā ietilpuši apmēram deviņi cilvēki, neko no muzeja kolekcijas neesot nolaupījusi, vēsta CNN. Iebrucēji arestēti.

"Kairas muzeja kolekcijas vērtību nav iespējams novērtēt par zemu," saka Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzeja direktors Tomass Kempbels. "Tā ir lieliska Ēģiptes mākslas glabātava. Tā ir dārgumu lāde, kurā aplūkojamas bagātības no četrus tūkstošus gadu senas pagātnes. Ja šī kolekcija ietu bojā, tas būtu zaudējums visai cilvēcei."

Muzeji un vēsturiskie objekti nav vienīgie, kas pakļauti vandaļu un laupītāju uzbrukumu draudiem. Haoss, kas pārņēmis Kairas un vairāku citu pilsētu ielas, ir radījis piemērotu vidi marodieriem. Aculiecinieki stāsta, ka pa Kairas ielām siro jaunieši, kas iebrūk tirdzniecības centros un lielveikalos, bankās, kā arī bagātnieku kvartālos. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī valdošās partijas ēku, kas pirms aizdedzināšanas tika izlaupīta.

Iedzīvotājiem bieži vien ir jāpaļaujas uz pašu spēkiem, lai nosargātu savu īpašumu, tāpēc kaimiņi apvienojas grupās, kas, bruņojušās ar ieročiem, nūjām un nažiem, cenšas stāties ceļā laupītājiem, ziņo Al Jazeera.

Svarīgākais