Stankevičs: Jāņa Pāvila II beatifikācija ir skaists notikumus baznīcas dzīvē

Iepriekšējā pāvesta Jāņa Pāvila II pasludināšana par svētīgu jeb beatifikācija ir skaists notikums baznīcas dzīvē, un visi priekšnoteikumi, lai tas notiktu, ir īstenoti. To aģentūrai BNS apliecināja Romas katoļu baznīcas Latvijā arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

Viņš skaidroja, ka pāvests Benedikts XVI jau parakstījis dekrētu, kas tiek darīts tikai pēc nepieciešamās izpētes un apstiprinājuma, ka visi priekšnosacījumi kandidāta beatifikācijai ir izpildīti. Tāpēc nav šaubu, ka viņa priekšteča pāvesta Jāņa Pāvila II beatifikācija 1.maijā notiks, lai arī tik ātra beatifikācija - tikai dažus gadus pēc personas nāves - baznīcā nav ierasta.

"Šis ir ļoti skaists notikums baznīcas dzīvē. Jānis Pāvils II vienmēr ir liecinājis par Dieva mīlestību kā to, kas visvairāk ir vajadzīga pasaulei," uzsvēra Stankevičs.

Viņš arī norādīja, ka beatifikācijas datums - 1.maijs - nav izvēlēts nejauši. "Tā ir pirmā svētdiena pēc Lieldienām, kuru tieši viņš visā katoļu baznīcā pasludināja par Dieva žēlsirdības svētkiem - dienu, kurā cilvēki īpaši aicināti pievērst savu skatienu dievišķajai mīlestībai. Viņa dzīve mums liek domāt par to, cik liela ir Dieva žēlsirdīgā mīlestība," norādīja arhibīskaps.

Beatifikācija ir pirmais solis kādas personas pasludināšanai par svēto jeb kanonizācijai. Baznīcas likumdošana attiecībā uz beatifikāciju izvirza trīs noteikumus procesa virzīšanai: kandidāta sarakstīto darbu ortodoksijas pārbaude, ja šādi darbi ir bijuši, kandidāta veikto varonīgo tikumu pārbaude un brīnuma, kurš notika lūdzot kandidāta aizbildniecību, autentiskuma pārbaude. Visi šie noteikumi attiecībā uz Jāni Pāvilu II ir īstenoti.

2005.gada maijā pāvests Benedikts XVI deva atļauju uzsākt sava priekšgājēja beatifikācijas procesu ātrāk nekā tas noteikts baznīcas normās, un tā paša gada jūnijā beatifikācijas process arī tika oficiāli sākts. Šajā laikā saistībā ar mirušā pāvesta vārdu tika minēta franču klostermāsa Marija Simona Pjēra, kura ar Jāņa Pāvila II aizbildniecību tikusi izdziedināta no Parkinsona slimības, ar kuru dzīves pēdējos gados slimoja arī pāvests.

2009.gadā Kanonizācijas lietu kongregācijas teologu komisija arī apstiprināja pāvesta Jāņa Pāvila II varonīgi praktizētos tikumus, bet šā gada janvārī pāvests Benedikts XVI parakstīja dekrētu par to, ka ar Karola Vojtilas aizbildniecību veiktais brīnums ir autentisks.

Jānis Pāvils II - pasaulīgajā vārdā Karols Vojtila - nomira 2005.gada 2.aprīlī pēc ilgas slimības. Viņš tika ievēlēts par pāvestu 1978.gada 16.oktobrī un 26 gadus vadīja Romas katoļu baznīcu, bet pirms ievēlēšanas šajā amatā bija Krakovas arhibīskaps.

Vojtila dzimis Vadovices pilsētiņā pie Krakovas.

Pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes dzimtenē veicināja arī komunistisko režīmu krišanu Polijā un pārējā Austrumeiropā.

Jānis Pāvils II sava pontifikāta laikā 1993.gadā viesojies arī Latvijā.