Izraēlas valdības ministrs: arābu pasaule demokrātijai pagaidām nav gatava

Amerikāņu žurnāla Time korespondents uz anonimitātes nosacījumiem intervējis vienu no Izraēlas valdības ministriem, kurš piekritis komentēt notikumus Ēģiptē. Pēc šī ministra vārdiem, Izraēla ir ieguldījusi ievērojamas pūles esošās situācijas Tuvajos Austrumos izveidē, tādēļ Ēģiptē notiekošo Jeruzāleme aplūko ar aizvien pieaugošām bažām – kā «zemestrīci reģionā».

Izraēlas augstā amatpersona arī paudusi cerības, ka Ēģiptes – tās «paša labākā kaimiņa» drošības dienesti spēs apslāpēt ielu demonstrācijas, kuras apdraud prezidenta Hosni Mubaraka režīmu, jo esošā prezidenta krišanas gadījumā ļoti nopietns kļūs jautājums «kas gan Ēģiptē notiks tālāk?».

Ministrs paskaidrojis, ka Izraēlas kaimiņvalstis, kurās pastāv demokrātiski režīmi, ir labi kaimiņi tikai tādēļ, ka nesāk karus. Savukārt Ēģiptes un Jordānijas autoritārie režīmi ir vienīgie, kuri noslēguši miera līgumus ar Izraēlu, tie ir efektīvi un ar tiem ir vienkārši uzturēt attiecības. «Ņemot vērā iepriekš teikto, es neesmu pārliecināts, ka ir pienācis laiks arābu pasaules demokratizācijai,» izteikusies amatpersona, kā apstiprinājumu saviem vārdiem minot Gazas joslas piemēru, kur demokrātisku vēlēšanu rezultātā pie varas nāca radikālie islāmisti no kustības Hamas.

Tādējādi bez izglītības sistēmas reformas un mehānisma radikālu elementu nākšanas pie varas novēršanai izveides, demokrātija arābu valstīs radīs ievērojamas problēmas, uzskata ministrs. Viņaprāt, pārejas no autoritarisma uz demokrātiju process prasa vismaz «paaudzi vai tuvu tam».

Izraēla uzturēja salīdzinoši labas attiecības ar Ēģipti praktiski visus Hosni Mubaraka valdīšanas gadus. Arī ASV Ēģiptes prezidentu dēvēja par savu galveno sabiedroto reģionā. Tajā pašā laikā ievērojamai daļai demonstrantu, kas izgājuši Kairas un citu Ēģiptes pilsētu ielās, prasot Mubaraka atkāpšanos un demokrātisku reformu īstenošanu, ir izteikti antiamerikānisks un antiizraēlisks noskaņojums.

Šeit gan jāpiebilst, ka revolūcijas vārdu ieguvušo masu protestu, kuru aktīvā fāze sākās 28. janvāra rītā, galvenais virzošais spēks ir nevis islāmisti, bet gan vidusšķiru – izglītoto cilvēku slānis, kam ir piekļuve pie interneta un kas orientējas Ēģiptes un pasaules politikā.

Arī Savienotās Valstis nav paudušas viennozīmīgu atbalstu nedz demonstrantiem, nedz Mubaraka valdībai, vienīgi aicinot visas konfliktā iesaistītās puses atturēties no varmācības izmantošanas. Bez tam ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone oficiāli paziņoja, ka varas iestādēm jānormalizē situācija valsts lielākajās pilsētās, bet pēc tam «jāsper soļi pretim opozīcijai un jāīsteno demokrātiskas reformas».

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais