Vācija pārtrauc iemaksas veselības fondā

Vācija ir pārtraukusi iemaksāt paredzētos 200 miljonus eiro globālā veselības fondā, līdz nebūs guvusi skaidrību par apsūdzībām, ka fondā ir izsaimniekoti naudas līdzekļi.

Aģentūra AP ir ziņojusi, ka ANO atbalstītajā fondā cīņai ar AIDS, turberkulozi un malāriju ir konstatēti naudas izsaimniekošanas un izkrāpšanas gadījumi. Atklāts, ka liela daļa no līdzekļiem, kas paredzēti cīņai ar slimībām Mauritānijā un Mali, ir pārskaitīta uz viltotu rēķinu un citu nepamatotu pieprasījumu pamata.

Vācijas attīstības lietu ministrs Dirks Nībels ir atzinis, ka šie AP raksti rada nopietnus jautājumus par finanšu vadību fondā, un ir pieprasījis veikt izmeklēšanu. "Šos apgalvojumus uzņemu ļoti nopietni un gaidu, ka fonds nekavējoties šo jautājumu risinās," teica ministrs, paziņojot, ka līdz tam laikam Vācija savu daļu fondā neiemaksās. Vācija līdz ar ASV un Franciju ir lielākā fonda donorvalsts un laikposmā no 2011. līdz 2013. gadam bija apņēmusies fondā ieskaitīt 600 miljonus eiro.

Globālais veselības fonds tika izveidots 2002. gadā, lai vāktu naudu cīņai ar slimībām un to nodotu tām valstīm, kuras cīnās ar AIDS, tuberkulozi un malāriju, apejot ANO birokrātiju, kas mēdz būt ievērojams traucēklis šādos centienos. Fonds ik gadu iztērē ap trim miljardiem dolāru un, kā vēsta oficiālā informācija, ir izglābis 6,5 miljonu cilvēku dzīvības, kam draudēja nāve no AIDS, tuberkulozes un malārijas.

Fonda preses pārstāvis Džons Laidens noraida pārmetumus par naudas izsaimniekošanu un ziņas par korupciju ir nodēvējis par maldinošām. "Vācija ir saņēmusi pilnīgu informāciju par mūsu ģenerālinspektora aktivitātēm, kā arī par tūlītējiem soļiem, ko fonds ir spēris, lai pārtrauktu naudas izsaimniekošanu un to atgūtu," teica Dž. Laidens, norādot, ka naudas izšķērdēšanu ir konstatējusi arī fonda revīzija un ka atklātās nebūšanas tiks novērstas. Dž. Laidens solīja, ka sarunās, kas nākamajā nedēļā notiks Bonnā, fonds atbildēs uz visiem jautājumiem, kas Vācijai par situāciju ir radušies. Fonda tīmekļa vietnē publicētajā paziņojumā tiek skaidrots, kā tiek novērstas iespējas, ka nauda tiek nepamatoti iztērēta, kā arī norādīts, ka nelietderīgi iztērēti ir vien 0,3 procenti no 13 miljardiem dolāru, ko fonds kopš dibināšanas ir izplatījis.

Svarīgākais