Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO: Ar milzu celtņa palīdzību uz Slovjansku ceļā dodas vesela koģenerācijas stacija no Latvijas 

© Ekrānuzņēmums

Šodien organizācija "Uzņēmēji Mieram" uz Doņeckas apgabala Slovjansku nosūtīja palīdzības kravu, kurā bez pārtikas un sadzīves ķīmijas atrodas arī elektrību un siltumu ražojoša koģenerācijas stacija, kas jauna var maksāt pat līdz miljonam eiro. Ceļā uz Slovjansku ir devušās SIA “Balteneko” ziedotās divas koģenerācijas stacijas (viena nosūtīta jau iepriekš), SIA "Energolukss" iegādātais ģenerators un “Dobeles Dzirnavnieka” ziedotie pārtikas produkti līdz ar sadzīves ķīmijas un higiēnas precēm. 

Jau kopš aizvadītā gada pavasara Latvijas Aizsardzība ministrija un Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji Mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt vairāk nekā septiņus miljonus eiro, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas. Kopš pilnmēroga iebrukuma fonds "Uzņēmēji mieram" Ukrainai ziedojuši vairāk nekā četrus miljonus eiro. Fonds sadarbojas tikai ar oficiālajām Ukrainas un Latvijas aizsardzības institūcijām, nodrošinot mērķtiecīgu kravu piegādi pēc amatpersonu palīdzības pieprasījumiem. Piemēram, šodien nosūtītā krava dodas uz Slovjansku tāpēc, ka konkrētā koģenerācijas stacija darbojas ar gāzi (tā var ražot gan siltumu, gan elektrību), savukārt Slovjanskas apkārtnē ir Ukrainā lielākās slānekļa gāzes iegulas, kuras — par spīti karam Donbasā kopš 2014. gada vidus — tiek apgūtas un izstrādātas. Pilsēta ir daudz cietusi, jo to 2014. gadā uz īsu brīdi ieņēma Donbasa separātistu "virsterorists" Igors Girkins (Strelkovs), pēc tam Ukrainas armija visus prokremliskos spēkus no turienes izdzina, atjaunojot likuma varu un demokrātiju apgabalā, un 2022. gadā atkārtojās līdzīgs scenārijs.

Sižetā par kravu un tās mērķi izsakās firmas "Balteneko" īpašnieks, RTU asociētais profesors Dr. Edgars Vīgants, kā arī
Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos — kapelāns Elmārs Pļaviņš.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.