Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. “Twitterkonvojs” izskaidro visus sīkumus, kādi jāzina pirms humānās palīdzības vešanas pāri robežai

No pases kopiju laicīgas sagatavošanas līdz “Starlink” kastes deklarēšanai kravā — robežšķērsošanai ir savas īpatnības, ja līdzi ņemtās mantas domātas atstāšanai Ukrainā. Ieskaitot pašus transportlīdzekļus!

Deviņsimt deviņdesmit devītajam “Twitterkonvoja” braucamajam ierodoties Ukrainā, tas izrādās pats tipiskākais transports, kas labi parāda aizvadītā gada pieredzi. Baltais “Renault” ir puskravinieks ar mikroautobusa priekšgalu, mašīna domāta Ukrainas armijai, bet tajā sabāztā krava ir humānā palīdzība. Lūk, āķis: izrādās, ka Ukrainas pusē uz robežas būs jāaizpilda divas deklarācijas — viena par mašīnu (tā atrodas sabiedriskā labuma organizācijas “Agendum” uzskaitē, kas ir tā paša “Twitterkonvoja” juridiskais nosaukums), bet krava jādeklarē atsevišķi, jo tā savākta ar “Ziedot.lv” fonda starpniecību. Bez tā ierodas vēl piecas citas mašīnas, kas paliks Ukrainā ar visām kravām, un divi busiņi, kas vedīs atpakaļ uz Latviju visus brīvprātīgos šoferus.


Katrā brauciena reizē “Twitterkonvojam” ir vismaz divas instruktāžas (citi palīdzības vedēji, protams, kopj atšķirīgas tradīcijas): pirmā instruktāža ir Jaunmārupē, kur visi braucēji tiek informēti par to, kuros benzīntankos un kad tiek pildītas bākas ar dīzeli vai benzīnu, bet kuros “pildās” tikai paši šoferi — ar kafiju un hotdogiem. Otrā instruktāža ir pirms robežas šķērsošanas: tiek izskaidrotas atšķirības starp poļu un ukraiņu robežsargu darbībām un abām muitām. Palīdzības vedējiem ir “zaļais koridors”, bet nianšu neievērošana var krietni paildzināt procedūras.


Par katra konvoja priekšnieku tiek nozīmēts kāds no pieredzējušākajiem braucējiem. Antonam šis ir jau kāds divdesmitais konvojs, no kuriem vismaz 12 bijuši no Jaunmārupes uz Ukrainu, pārējie — sagādāto mašīnu pārdzīšana no Skandināvijas uz Latviju pirms pieremontēšanas un nosūtīšanas saņēmējiem. Visu instruktāžu par robežas šķērsošanas smalkumiem skatieties videoierakstā:

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.