Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Ceļā uz Ļvivu ir "Twitterkonvojs" ar 999. automašīnu Ukrainas armijai

© Gints Ivuškāns/F64

Spītējot mīnus padsmit grādiem un nesenajiem svētkiem, "Twitterkonvoja" mašīnu rinda tuvojas Ukrainas robežai.

Šoreiz ceļā ir devušās sešas mašīnas, kas dosies pie Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, un divi pasažieru mikroautobusi, kuri (kā vienmēr) vedīs atpakaļ uz Latviju 14 brīvprātīgos šoferus un vairākus ukraiņu nepilngadīgos bēgļus, kas tagad gaida robežas otrā pusē.

Viena no šīm sešām mašīnām ir deviņsimt deviņdesmit devītā kopš 24.februāra, kad radās stihiskā palīdzības kustība, kas tautā pazīstama kā "Twitterkonvojs". Tās juridisko nosaukumu — sabiedriskā labuma organizācija "Agendum" — zina tikai retais, un arī paši kustības brīvprātīgie visur lieto haštagu "Twitterkonvojs", par kuru tagad dzirdējuši pat tie, kas negrib dzirdēt.

Šobrīd ceļā atrodas divi "Subaru", pa vienam "Volvo", "Ford", "Renault" kraviniekam un opelim. Bet kurš no visiem ir šis konkrētais 999. Ukrainā nogādājamais auto? Šodienas konvoja priekšnieks nolemj, ka tas būs "Renault" kravinieks ar tranzītnumuru XF 6895: "Tā ir pati jaudīgākā no šodienas mašīnām, turklāt ved vislielāko palīdzības kravu — lai tad ir šī! Tai būs uzdevums kā pēdējai šķērsot Ukrainas robežu."

Kā vienmēr, brīvprātīgie aktīvisti saka paldies visiem atbalstītājiem, kas ziedojuši mašīnu un kravas iegādei. Vislielāko furoru pirms izbraukšanas gan izsauc kustības dibinātāja Reiņa Pozņaka svaigākā intervija "Ventas Balsī". Laižot apkārt avīzi, daiļā dzimuma "Twitterkonvojistes" visvairāk apspriež Reiņa fotogrāfiju: "Par gada cilvēku viņu jau atzina, Triju Zvaigžņu ordeni iedeva, tagad vēl tikai atlicis seksīgākā vīrieša tituls!"

Ceļā kādai no mašīnām var uzglūnēt tehniskās problēmas, un arī šoreiz aiz Panevēžas apvedceļa vienam no "Subariem" pārplīst riepa. Ātrumu, kādā tā tiek nomainīta, varētu apskaust daža rallija komanda.

"Mēs palīdzam ukraiņiem un turpināsim palīdzēt, kamēr pēdējie "orki" būs padzīti! Par to var būt droši gan ukraiņi, gan visi putinisti," tā brīvprātīgie šoferi. Tūkstošais "Twitterkonvoja" auto no Jaunmārupes izripos nākampiektdien, taču bez šīs kustības ir vēl vismaz padsmit citas brīvprātīgās organizācijas un labdarības fondi, kas Ukrainas aizstāvjus apgādā ar transportlīdzekļiem, piemēram, Oļeņičuku brāļi Jūrmalā savākuši, atremontējuši un nogādājuši Ukrainā vēl vairāk nekā 110 braucamos armijai. Kopējo skaitu ar Latvijas dāvātajiem transportlīdzekļiem Ukrainai neviens precīzi vairs nevar pateikt — frontē reti kura mašīna iztur ilgāk par trim mēnešiem

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.