Kodolsarunas ar Irānu beidzas bez rezultāta

Rietumvalstis, vērtējot nedēļas nogalē Stambulā notikušās sarunas par Irānas kodolprogrammu, ir izteikušas vilšanos, turpretim Irāna – gatavību par šo jautājumu diskutēt arī turpmāk.

Eiropas Savienības ārpolitikas komisāre Katrīna Eštone sestdien izteicās, ka Irāna uz sarunām ir ieradusies ar priekšnoteikumiem, tādējādi ierobežojot iespējas par kaut ko vienoties. Kā vēsta Al Jazeera, Irāna būtībā bija atteikusies diskutēt par savu urāna bagātināšanas programmu, jo par svarīgākiem uzskata kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās jautājumus. Turpretim rietumvalstis urāna bagātināšanu bija izvirzījušas par šo sarunu centrālo jautājumu. Divas dienas ilgušajās sarunās K. Eštone vadīja delegāciju, kurā tika iekļauti dalībnieki no Francijas, Vācijas, Krievijas, ASV, Lielbritānijas un Ķīnas.

Starptautiskā komanda Irānai bija piedāvājusi jaunu versiju plānam, kas Irānai sniedz piekļuvi tikai tādam urānam, kas bagātināts vienīgi civiliem mērķiem izmantojamā līmenī. Plāns paredz, ka urāns tiek bagātināts ārvalstīs un pēc tam nosūtīts atpakaļ uz Irānu. Plāna sākotnējo versiju Irāna noraidīja 2009. gadā. Urāna bagātināšana ārvalstīs Irānai tiek piedāvāta, lai tai nebūtu iegansta pašai šo vielu bagātināt un lai tā nevarētu iegūt izejmateriālu atomieročiem. Viens no iemesliem, kāpēc Irāna noraidīja šo risinājumu, bija tāds, ka tas paredzēja ar urāna stieņiem apmainīties ārvalstīs, kas palielina risku, ka Irāna kodoldegvielu nesaņems atpakaļ, norāda BBC. Tāpēc Teherāna bija ieteikusi ar degvielu apmainīties Irānas teritorijā. Pagājušā gada februārī Irāna paziņoja, ka pati veiksmīgi bagātina urānu, tādējādi degvielas apmaiņas plāns sāka zaudēt aktualitāti.

"Mēs cerējām diskutēt par to, kā šo plānu realizēt dzīvē, un esam pielikuši visas pūles, lai tas tā notiktu. Tomēr diemžēl jāteic, ka tas nebija iespējams," pēc sarunām sacīja K. Eštone, atzīstot, ka tuvākajā laikā jaunas sarunas vairs netiek plānotas.

Savukārt Irānas delegācijas vadītājs Saēds Džalilī paziņoja, ka ikviena veida sadarbībai ir jābalstās uz nāciju tiesībām, tai skaitā Irānas tiesībām, uz kodolenerģiju. Viņš noliedza, ka tas ir uzskatāms par izvirzītu priekšnoteikumu, un sacīja, ka sarunu partneres mēģinot iesaistīties nevis dialogā, bet gan diktēt Irānai noteikumus. Kāds S. Džalilī padomnieks aģentūrai Reuters sacīja, ka jaunas sarunas noteikti notikšot, pat ja pašlaik netiek runāts par to laiku un vietu. K. Eštone ir izteikusies, ka "durvis ir vaļā", tomēr tas, vai sarunas notiks, pašlaik esot atkarīgs no Irānas.

Kāds amerikāņu diplomāts izteicies, ka Stambulas sarunas parādījušas lielāku rietumvalstu vienotību nekā iepriekš, tomēr iznākums nozīmē, ka sankcijām, kas noteiktas pret Irānu, ir maza ietekme Teherānas ietekmēšanā.

Svarīgākais