Plūdi Indijā paņem simtiem cilvēku dzīvību

Stipru lietu izraisīti plūdi pēdējo piecu dienu laikā Indijā ir nogalinājuši vismaz 200 cilvēku, kā arī nopostījuši labības laukus un bez pajumtes atstājuši vairākus tūkstošus cilvēku.

Karnatakas štatā, kur vairākas upes pārrāvušas dambjus un ūdeņi aizskalojuši mājas, dzīvību zaudējuši vismaz 167 cilvēki. Zem ūdens ir lielas lauksaimniecībā izmantojamo zemju platības, tai skaitā cukurniedru plantācijas un rīsu lauki. "Ražas zaudējumus mēs vēl aprēķinām, bet mūsu prioritāte ir nodrošināt palīdzību tūkstošiem cilvēku, kas palikuši bez mājām," paziņojusi štata iekšlietu ministrija.

Plūdu dēļ bez pajumtes varētu būt palikuši desmit tūkstoši cilvēku. Vietējā televīzija rādīja kadrus, kur redzami cilvēki, kas no namu jumtiem māj helikopteriem, kuri ved palīdzības sūtījumus. Daži cilvēki patvērumu bija raduši arī koku zaros.

Kaimiņos esošajā Andrapradešas štatā plūdu dēļ miruši 33 cilvēki, bet kopumā dabas katastrofā cietuši ir 1,8 miljoni iedzīvotāju, ziņo Reuters. Vissmagāk cietusī ir senā Kurnolas pilsēta, kurā pēdējo dienu laikā miruši 15 cilvēku. No turienes evakuēti 40 tūkstoši iedzīvotāju.

Apmēram 5000 tūkstoši cilvēku ir iesprostoti plūdu skartās attālās teritorijās, un tas nozīmē, ka upuru skaits varētu pieaugt. Pēc Sarkanā Krusta datiem, kopumā Indijā šogad plūdu dēļ gājuši bojā gandrīz tūkstoš cilvēku, bet desmiti tūkstošu ir zaudējuši savas mājas un izpostītas ir plašas lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Indija nav vienīgā Āzijas valsts, kas pēdējo dienu laikā ir cietusi no dabas katastrofām. Glābēji, kas strādā zemestrīces skartajā Indonēzijai piederošajā Sumatras salā, ir aizvien pesimistiskāki par iespējām atrast vēl kādu izdzīvojušo. Tagad, kad pagājušas vairākas dienas kopš 7,6 balles spēcīgā pazemes grūdiena, kļūst redzams patiesais zemestrīces nodarītais posts – nopostīti ir veseli ciemati, vēsta BBC. Sabojātie ceļi glābējiem traucē sasniegt attālākos reģionus, savukārt vislielākais upuru skaits ir Padangas pilsētā, kur arī visaktīvāk strādā glābēji. Kāda attāla ciemata iedzīvotājs aģentūrai Reuters sacīja: "Nepūlieties šurp nogādāt palīdzību. Visi ir miruši." Līdz šim ir atrastas tūkstoš cilvēku mirstīgās atliekas, bet apmēram trīs tūkstoši ir pazuduši bez vēsts.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais