Ierobežos nacistu ietekmi sporta klubos

Vācija vēlas ierobežot iespējas neonacistiem iefiltrēties sporta klubos, jo darbošanos šajās iestādēs viņi nereti izmanto, lai izplatītu savus uzskatus un vervētu sekotājus.

Kampaņa pret neonacistiem sporta klubos notiek ar Vācijas vadošo sporta federāciju atbalstu. Pētnieki un sporta nozares amatpersonas atzīst, ka galēji labējie ekstrēmisti piesakās brīvprātīgajam darbam šajos klubos, strādā tur par treneriem, veido paši savus sporta klubus vai arī citādos veidos cenšas organizēt jauniešu brīvā laika aktivitātes. "Viņi izpalīdz citiem un tādējādi iegūst uzticību, lai varētu veiksmīgi izplatīt savu vēstījumu," teikts Vācijas Olimpisko sporta veidu federācijas skaidrojumā. Sporta klubi nacistu ideoloģijas izplatītājiem ir īpaši piemēroti, jo šajā nozarē pēdējā laikā trūkst cilvēku, kuri būtu gatavi iesaistīties brīvprātīgajā darbā.

Daudzviet Austrumvācijas ārpilsētu teritorijās cilvēkiem ir jāmēro tāls ceļš līdz tuvākajam peldbaseinam vai jauniešu aktivitāšu centram. Labējie ekstrēmisti izmanto piedāvājuma trūkumu un nodrošina jauniešiem brīvā laika pavadīšanas iespējas, skaidro sporta līdzjutēju organizācijas KOS pārstāvis Gerds Vāgners. Sporta klubi jauniešiem piedāvā piederības un novērtējuma sajūtu, taču vienlaikus viņi tiek pakļauti nacistu ideoloģijas ietekmei.

Neonacisti aktīvi ir ne tikai Austrumvācijā, kur viņu kustība ir manāmi plaša, bet arī Rietumvācijā, raksta Spiegel. Šonedēļ Berlīnē tika rīkota konference, kurā piedalījās valdības un sporta nozares amatpersonas, lai vienotos par kopēju rīcību cīņā pret neonacistu iefiltrēšanos klubos un izstrādātu veidu, kā efektīvāk apmainīties ar informāciju starp valdības institūcijām, pretrasisma organizācijām un sporta federācijām un nodrošinātu, ka ekstrēmistiem šis ideoloģijas sēšanas ceļš ir slēgts.

Svarīgākais