Plūdos un zemes nogruvumu upuru skaits Brazīlijā sasniedzis 610

Lietusgāžu izraisītos plūdos un zemes nogruvumos Brazīlijas pilsētas Riodežaneiro apkaimē bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 610 cilvēkiem, un Brazīlija sestdien izsludināja triju dienu sēras.

Plūdi un zemes nogruvumi kalnainajā Serranas rajonā pie Riodežaneiro ir kļuvuši par lielāko dabas katastrofu Brazīlijā upuru skaita ziņā. Līdz šim lielākā dabas katastrofa Brazīlijā bija zemes nogruvumi 1967.gadā, kuros gāja bojā 437 cilvēki. Savukārt 2010.gadā Brazīlijā reģistrēti pavisam 473 ar lietusgāzēm saistīti nāves gadījumi.

Ārkārtas situāciju darbinieki pauda bažas, ka kopējais upuru skaits vēl pieaugs un var pārsniegt tūkstoti, kad glābēji ieradīsies nomaļos ciematos. Lielā līķu skaita dēļ to uzglabāšanā sāk izmantot refrižeratormašīnas, jo morgos nav pietiekami daudz vietas.

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa ir izsludinājusi valstī triju dienu sēras, savukārt Riodežaneiro štatā sēras būs visu nākamo nedēļu no pirmdienas.

Vissmagāk cietušās pilsētas ir Novafriburgo, kur reģistrēti 274 bojāgājušie, Teresopolisa ar 263 bojāgājušajiem un Petropolisa ar 55 nāves gadījumiem. Vēl 18 bojāgājušie ir Sumidouru ciemā.

Varas iestādes lūdz ziedot asinis, dzeramo ūdeni pudelēs, pārtiku un medikamentus.

Bojāgājušo meklēšanu apgrūtina zemes nogruvumu sanestie dubļi, kuru dēļ daži ciemi ir pieejami tikai ar helikopteru, savukārt lidojumus ierobežo nemitīgais lietus, kas samazinājis redzamību līdz dažiem simtiem metru. Glābējiem vēl nav izdevies nokļūt vismaz desmit ciemos.

Serrana ir bijis populārs tūrisma rajons jau kopš 19.gadsimta, sevišķi Riodežaneiro iedzīvotājiem, kas tur vasarās meklē glābiņu no karstuma. Pieaugot iedzīvotāju skaitam, jaunienācēji apbūvēja kalnu nogāzes.

Meteorologi uzskata, ka spēcīgās lietusgāzes izraisīja aukstā gaisa fronte, kas šonedēļ šķērsoja Sanpaulu štatu un pēc tam pārvietojās uz Riodežaneiro štatu. Trešdienas rītā Serranas rajonā astoņās stundās nolija mēneša nokrišņu norma, izraisot plūdus un zemes nogruvumus, kas izpostīja pilsētas un ciemus, sagrāva namus, ceļus un tiltus, un pārtrauca elektroapgādi un telefonsakarus.

Meteorologi prognozē, ka lietus turpināsies arī nākamnedēļ vismaz līdz trešdienai, radot jaunu zemes nogruvumu draudus.

Svarīgākais