Pērn ASV bankas kredītņēmējiem atņēmušas miljonu mājokļu

Pagājušajā gadā ASV bankas maksātnespējīgajiem kredītņēmējiem atņēmušas vairāk nekā vienu miljonu nekustamo īpašumu, bet šogad situācija varētu vēl vairāk pasliktināties.

Līdz pagājušā gada beigām banku atņemto mājokļu skaits sasniedza 1,05 miljonus, tādējādi pārsniedzot 2009. gada rekordu – 918 tūkstošus. Savukārt par mājokļu atsavināšanu ierosināto lietu skaits pagājušajā gadā sasniedzis 2,9 miljonus. Nekustamo īpašumu datu uzņēmuma RealtyTrac vadītājs Džeimss Sakasio domā, ka atsavināto īpašumu skaits pērn būtu varējis pārsniegt trīs miljonus, ja gada ceturtajā ceturksnī atsavināšanu apjoms nebūtu pierimis. Savukārt tas notika tāpēc, ka ASV sākās debates par atsavināšanas procedūru un dokumentācijas likumīgumu, un to dēļ lielākās kredītiestādes uz laiku pārtrauca dažu atsavināšanas lietu izskatīšanu. Tas savukārt ļauj prognozēt, ka daudzas no šīm lietām, kas uz laiku tika pārtrauktas pērn, atsāksies šogad, tādējādi šogad varētu tikt sasniegts jauns banku atsavināto mājokļu skaita rekords.

Pašlaik pieci miljoni kredītņēmēju ASV par vismaz diviem mēnešiem kavē savus maksājumus bankām, un šis skaitlis palielināsies, jo bezdarba līmenis ir 9,4 procenti, bet mājokli pārdot, lai segtu kredītu, nav iespējams – kredītu apmērs nereti krietni pārsniedz pašreizējo mājokļa tirgus vērtību.

Vislielākās problēmas samaksāt hipotekāro kredītu ir cilvēkiem Nevadas, Floridas, Kalifornijas un Arizonas štatā. Piemēram, Nevadā viena vienpadsmitā daļa mājokļu īpašnieku pagājušajā gadā saņēma vismaz vienu pavēsti no bankas, un šis rādītājs ir vairāk nekā četras reizes augstāks nekā ASV vidēji.

2005. gadā, kad vēl nebija plīsis nekustamo īpašumu burbulis, bankas visā valstī kredītņēmējiem atņēma tikai aptuveni 100 tūkstošus mājokļu. Problēmas ar nekustamo īpašumu kredītu atmaksu amerikāņiem sākās drīz pēc tam, kad 2006. gada vidū nekustamo īpašumu cenas sasniedza savu maksimumu un sāka strauji krist, tādējādi radot problēmas kredītņēmējiem pārfinansēt savus dārgos aizdevumus.

Pasaulē

Viļņas lidostas jaunajā pasažieru izlidošanas terminālī, kurš tiks atklāts februārī, ir aprīkojums, kas ļautu pasažieriem drošības pārbaudes laikā atstāt šķidrumus rokas bagāžā, taču jauns Eiropas Savienības (ES) regulējums neļauj no tādas prasības atteikties, paziņoja Lietuvas valsts lidostu operatorkompānija "Lietuvos oro uostai" (LTOU) vadītājs Simons Bartkus.

Svarīgākais