Ķīnas premjers viesojas Ziemeļkorejā

Televīzijas kadrs, kurā Phenjanā ar Kimu Čen Iru (pa labi) tiekamies redzams Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao © AFP/Scanpix

Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao vizīte Ziemeļkorejā varētu būt signāls, ka Phenjana ir gatava atsākt sarunas par savu kodolprogrammu.

Ķīnas politiķi lidostā sveica Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Irs personīgi, tādējādi parādot, ka, par spīti versijām par slikto veselības stāvokli, viņš vēl joprojām kontrolē varu. Ķīnas premjerministra vadītās delegācijas sastāvā ir ārlietu ministrs Jans Dzječi un ārlietu ministra vietnieks Vu Davejs, armijas ģenerālis Liu Džeņkvi un citas augstas amatpersonas.

Ķīna ir Ziemeļkorejas lielākā ekonomiskās palīdzības piegādātāja un diplomātiskā atbalstītāja. Tā ir rīkojusi sešpusējās sarunas, kurās iesaistījās Krievija, ASV, Dienvidkoreja un Japāna un kurās valstis mēģināja vienoties ar Ziemeļkoreju par iespējām slēgt tās kodolprogrammu. Pēc vairākus mēnešus ilgas pretestības, kuru laikā Phenjana ir izmēģinājusi kodolieročus un ballistiskās raķetes, Kims ir paziņojis, ka ir gatavs „divpusējām un daudzpusējām” sarunām. Kā norāda aģentūra AP, tas nav nenozīmē, ka viņš ir gatavs no jauna iesaistīties sešpusējās sarunās, no kurām Ziemeļkoreja šogad izstājās.

Ķīnas ārlietu ministrijas izplatītajā informācijā teikts, ka delegācija tiksies ar augstām Ziemeļkorejas amatpersonām un atzīmēs 60 gadu jubileju kopš abām valstīm ir izveidotas diplomātiskās attiecības. Savukārt Ziemeļkorejas masu saziņas līdzekļi vēsta, ka šī vizīte parāda, cik lielu vērību Ķīna piešķir savām saitēm ar Ziemeļkoreju. „Cienījamā biedra Veņa Dzjabao vizītei mūsu valstī šajā laikā ir milzīga nozīme, ja ņemam vērā vēsturisko laiku un politisko nozīmīgumu,” raksta Ziemeļkorejas lielākais laikraksts Rodong Sinmun. Ķīnas delegācijas viesošanās „arī parāda, ka Ķīnas partija un valdība daudz domā par Ķīnas un Ziemeļkorejas draudzību.”

Pēdējo nedēļu laikā Ziemeļkoreja ir sūtījusi sadarbības vēlēšanās signālus ne tikai Ķīnai, bet arī ASV un Dienvidkorejai. Viens no būtiskākajiem uzlabojumiem ir tas, ka Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas Sarkanā Krusta organizācijas spēja vienoties par Korejas karā šķirto ģimeņu iespējām atkal satikties. Pagājušajā mēnesī Vašingtona paziņoja, ka labākais veids, kā risināt Ziemeļkorejas krīzi, ir iesaistīties tiešās ASV un Ziemeļkorejas pārstāvju sarunās.