Igaunija Krievijas vēstniekam prasa skaidrot aizliegumu iegādāties zemi pierobežā

Uz Igaunijas Ārlietu ministriju (ĀM) pirmdien tika izsaukts Krievijas vēstnieks Jurijs Merzļakovs, lai sniegtu paskaidrojumus par Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva parakstītu dekrētu, kas aizliedz ārzemniekiem iegādāties zemi pierobežas teritorijās, aģentūru BNS informēja Igaunijas Ārlietu ministrijā.

Ar vēstnieku tikās Igaunijas ĀM 3.politiskās nodaļas vadītāju Merts Volmers.

"Pirmām kārtām, mēs gribētu saņemt Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva dekrēta pilnu tekstu, jo pie mums vēršas plašsaziņas līdzekļi un valsts iedzīvotāji, bet mums nav šī dokumenta teksta un tāpēc mēs nevaram tom komentēt," informēja Igaunijas ĀM preses dienestā.

"Krievijas vēstniekam tika izteikts lūgums tuvākajās dienās precizēt, vai dekrēts var radīt kādas izmaiņas Igaunijas pilsoņiem, un, ja var, tad kādas būs šīs izmaiņas," piebilda preses dienestā.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs svētdien parakstīja dekrētu, kas aizliedz ārvalstniekiem iegādāties zemi 380 pierobežas teritorijās, tostarp arī Pleskavas apgabala Pečoru rajonā. Šajā rajonā ir zemes īpašumi Igaunijas dienvidaustrumos dzīvojošās setu tautas pārstāvjiem.

Igaunija saskaņā ar 1920.gada 2.februāra Tartu miera līgumu ieguva Pleskavas guberņas daļu, kurā tika izveidots Petseru apriņķis, un Petrogradas guberņas daļu aiz Narvas upes. 1944.gada beigās padomju okupācijas laikā Krievijai no Igaunijas pievienoja gandrīz visu Petseru apriņķa teritoriju, kas tagad ietilpst Pleskavas apgabala Pečoru rajonā, un teritoriju aiz Narvas upes, kas tagad atrodas Ļeņingradas apgabalā. Līdz ar to daļa setu tagad dzīvo Igaunijā, bet otra daļa - Krievijā Pečoru rajonā.

Setu ir somugru tauta, un vairākums ticīgo šīs tautas pārstāvju ir pareizticīgie.