Potera autore Roulinga izvairās no plaģiāta apsūdzībām

Tiesa ir noraidījusi pret Harija Potera autori Džoannu Roulingu vērstās apsūdzības, ka viņa, rakstot šo romānu, ir neatļauti izmantojusi cita autora darbu.

Britu rakstnieka Adriana Džeikobsa mantinieki Dž. Roulingas grāmatā Harijs Poters un uguns biķeris saskatījuši līdzības ar A. Džeikobsa 1987. gadā sarakstīto darbu Burvja Villija piedzīvojumi. Viņi bija paziņojuši, ka Dž. Roulinga no A. Džeikobsa darba ir pārņēmusi ideju par burvju sacensībām, turklāt abās divās grāmatās burvji pārvietojas ar vilcieniem. Prasītāji uzskata par netaisnību, ka Dž. Roulingai ar Harija Potera grāmatām ir izdevies nopelnīt miljonus, turpretim A. Džeikobss 1997. gadā nomiris nabadzībā.

Tiesnese Šira Šeindlina spriedumā atzinusi, ka starp abām grāmatām ir būtiskas atšķirības – gan saturā, gan rakstīšanas stilā. "Kontrasts starp abu grāmatu koncepciju un radītajām izjūtām ir tik krass, ka ikviens nopietns mēģinājums tās salīdzināt ir lētticības izmantošana."

Harija Potera grāmatu izdevniecība ASV Scholastic ir izteikusi gandarījumu par šādu iznākumu. "Tas, ka tiesa veicīgi noraidīja šo lietu, parāda, ka pretenzijas ir bijušas pilnīgi nepamatotas un ka Burvja Villija salīdzināšana ar Harija Potera grāmatu sēriju ir absurda," sacīja izdevniecības preses pārstāvis Kails Guds. "Scholastic arī turpmāk enerģiski aizstāvēsies pret šādām nenopietnām prasībām, kurās apšaubīta Harija Potera oriģinalitāte."

Kad A. Džeikobsa mantinieki pagājušajā februārī līdzīgu prasību vērsa pret izdevniecību Bloomsbury, kas Dž. Roulingas darbus publicē Lielbritānijā, rakstniece paziņoja, ka pirmo reizi par tādu A. Džeikobsu dzirdējusi tikai 2004. gadā, kad viņa mantinieki pirmo reizi Dž. Roulingu apsūdzēja plaģiātismā. Pret Bloomsbury vērsto prasību Londonas Augstākā tiesa noraidīja pagājušā gada oktobrī, paziņojot, ka pretenzijām nav pamata.

Pirmā grāmata par Hariju Poteru tika publicēta 1997. gadā, un kopš tā laika šīs sērijas grāmatas visā pasaulē ir pārdotas 400 miljonos eksemplāru. Kopumā līdz šim ir iznākušas septiņas grāmatas par mazo burvi.

Pasaulē

Viļņas lidostas jaunajā pasažieru izlidošanas terminālī, kurš tiks atklāts februārī, ir aprīkojums, kas ļautu pasažieriem drošības pārbaudes laikā atstāt šķidrumus rokas bagāžā, taču jauns Eiropas Savienības (ES) regulējums neļauj no tādas prasības atteikties, paziņoja Lietuvas valsts lidostu operatorkompānija "Lietuvos oro uostai" (LTOU) vadītājs Simons Bartkus.

Svarīgākais