Dienvidsudāna balso par neatkarību

Sudānas dienvidos svētdien sākās nedēļu ilgs referendums, un paredzams, ka vairākums tā dalībnieku nobalsos par neatkarīgas valsts izveidošanu.

Referenduma rīkošanu paredz 2005.gadā noslēgtais līgums, kas izbeidza 22 gadus ilgo pilsoņu karu starp musulmaņu apdzīvotajiem valsts ziemeļiem un kristiešu un tradicionālo ticību piekritēju apdzīvotajiem dienvidiem, kurā gāja bojā divi miljoni cilvēku.

Lai referenduma rezultātus atzītu par spēkā esošiem, ir jānobalso vismaz 60% no 3,7 miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju. Dienvidsudānieši var nobalsot arī pārējā Sudānā un ārvalstīs.

Jaunā neatkarīgā valsts Sudānas dienvidos aizņems ceturto daļu no pašreizējās Sudānas teritorijas. Tomēr vēl ir neatrisināts jautājums par Abijes robežreģionu, kurā ir lielas naftas atradnes. Gaidāms, ka Abijē tiks rīkots referendums par to, kurā no abām Sudānas teritorijā esošajām valstīm tas atradīsies.

Referenduma novērotāju vidū ir arī bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters un Holivudas aktieris Džordžs Klūnijs.

Referenduma galīgos rezultātus paredzēts paziņot februāra sākumā.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais