Šveices zinātnieki izstrādājuši tehnoloģiju mākslīgai lietus izraisīšanai

Šveices zinātnieki ir izstrādājuši un izmēģinājuši jaunu tehnoloģiju mākslīgai lietus izraisīšanai, ziņo Francijas laikraksts "Le Figaro".

Jaunā tehnoloģija pagājušajā vasarā tika izmēģināta Abudabi emirātā slepena projekta ietvaros, kuru finansēja Apvienotie Arābu Emirāti.

Mākslīgo nokrišņu izraisīšanas tehnoloģiju izstrādājuši Šveices kompānijas "Meteo Systems International" inženieri, un par to pastāstīja kompānijas prezidents Helmūts Flīrers.

Zinātnieki uzstādīja tuksnesī metāliskus saulessargus, kas bija apmēram 10 metrus augsti un elektrizēja gaisu, radot negatīvus jonus. Šie joni savienoja putekļu daļiņas, radot ideālus apstākļus gaisā esošā ūdens kondensācijai. Vairāki miljardi sīku pilienu izveidoja mākoni, kas savukārt radīja nokrišņus.

Iekārta 112 dienu laikā tika ieslēgta 74 reizes, un no tām 52 reizes tika izraisīts lietus. Šo nokrišņu daudzums netika noteikts, tomēr visās reizēs vietējie meteoroloģiskie dienesti neprognozēja ne lietu, ne mākoņainu laiku.

"Meteo Systems International" uzskata, ka tās izgudrojums var aizstāt ļoti dārgas iekārtas jūras ūdens atsāļošanai. Tā aprēķinājusi, ka 100 miljonu kubikmetru saldūdens iegūšana ar šo tehnoloģiju izmaksātu tikai septiņus miljonus eiro (4,9 miljonus latu) gadā, bet atsāļošanas iekārtu izmantošana šāda ūdens daudzuma iegūšanai izmaksā 53 miljonus eiro (37 miljonus latu).