Kosmosa kuģa "Discovery" starts atlikts uz nenoteiktu laiku

ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa (atspoļkuģa) "Discovery" pēdējais starts uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) ir atlikts uz nenoteiktu laiku, lai nodrošinātu vairāk laika tā remontam, ceturtdien paziņoja Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Kuģa ārējā degvielas tvertnē atrastu plaisu dēļ NASA iepriekš bija atlikusi startu uz 3.februāri, pirms tam - uz 17.decembri, bet vēl agrāk - uz 3.decembri.

"Discovery" 22.decembrī tika pārvests no starta platformas Kenedija kosmosa centrā uz komplektēšanas ēku, lai veiktu tā novērtēšanu un remontu.

"Discovery" sākotnēji bija plānots palaist uz SKS 5.novembrī, bet dažas stundas pirms plānotā starta tas tika atlikts, jo tehniķi konstatēja ūdeņraža noplūdi no ārējās degvielas tvertnes. Remonta gaitā tika atrastas vairākas plaisas ārējā degvielas tvertnē.

Ir gaidāms, ka "Discovery" misija kosmosā ilgs 11 dienas. Kuģa apkalpē būs seši amerikāņu astronauti.

"Discovery" aizvedīs uz SKS loģistikas moduli "Leonardo", kas tiks pievienots stacijai, nodrošinot tai lielāku uzglabāšanas platību. Kuģis aizvedīs uz SKS arī pirmo cilvēkveidīgo kosmosa robotu "Robonaut 2" un rezerves daļas.

"Discovery" jau ir veicis 38 lidojumus kosmosā. Pēc 39.lidojuma šī atspoļkuģa izmantošana tiks pārtraukta.

Atspoļkuģu pēdējie starti uz SKS ir gaidāmi šogad. Aprīlī paredzēts šatla "Endeavour" starts. Vasarā var notikt atspoļkuģa "Atlantis" starts, lai aizvestu lielgabarīta kravas, kuras spēj transportēt tikai atspoļkuģi.

ASV nodoms pārtraukt atspoļkuģu izmantošanu galvenokārt saistīts ar pārāk augstajām izmaksām. ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija jau ir ierosinājusi ļaut astronautiem doties kosmosā ar komerciālajiem lidaparātiem, lai NASA vairāk uzmanības varētu pievērst nākotnes misijām uz Marsu un citiem galamērķiem.

Svarīgākais