Vācijā slēdz 4709 lauku saimniecības dioksīna draudu dēļ

Vācijā ceturtdienas vakarā tika slēgtas 4709 lauku saimniecības, lai pārbaudītu, vai tajās izmantotajā dzīvnieku barībā ir kancerogēnā viela dioksīns, paziņoja Lauksaimniecības ministrija.

Lauku saimniecības slēdza pēc tam, kad Vācijā tika konstatēts dioksīns lielā daudzumā dzīvnieku barības. Tās paliks slēgtas un nevarēs piegādāt produkciju, tostarp gaļu un olas, līdz tiks pārbaudīts, ka dzīvnieku barība tajās nav saindēta ar dioksīnu.

Slēgtās saimniecības atrodas astoņās no 16 Vācijas federālajām zemēm. Lejassaksijas federālajā zemē Vācijas ziemeļos ir slēgtas 4468 saimniecības, Ziemeļreinā-Vetsfālenē - 152 saimniecības, Šlēzvigā-Holšteinā - 52, un Saksijā-Anhaltē - 27 saimniecības.

Vācijā novembrī un decembrī izmantošanai dzīvnieku barībā tika piegādātas 3000 tonnas ar dioksīnu saindētu taukskābju, tostarp 2500 tonnas Lejassaksijā. Šīs taukskābes apmēram 25 dzīvnieku barības ražotājiem piegādājusi Šlēzvigas-Holšteinas firma "Harles & Jentzsch".

Deviņos no 20 pārbaudītiem dzīvnieku barības paraugiem ir konstatēts dioksīna līmenis, kas ir augstāks par likumīgi pieļaujamo, ceturtdien paziņoja Šlēzvigas-Holšteinas valdība.

Vācijas valdība iepriekš paziņoja par bažām, ka ar dioksīnu var būt saindētas 150 tūkstoši tonnu dzīvnieku barības. Dioksīna draudu dēļ jau ir pārtraukta ražošana apmēram 1200 vistu, tītaru un cūku fermās, kas atrodas galvenokārt Vācijas ziemeļos.

Vācijā ražotās olās decembra beigās tika konstatēts nepieļaujami augsts dioksīna līmenis.

Vācijas iestādes trešdien paziņoja, ka uz Nīderlandi ir eksportētas 136 tūkstoši olu no Vācijas saimniecībām ar augstu dioksīna līmeni. Eiropas Komisija ceturtdien paziņoja, ka ar dioksīnu saindētas olas tiek meklētas arī Lielbritānijā.

Dioksīns, kas ir atkritumu dedzināšanas un rūpnieciskas darbības blakusprodukts, vai izraisīt cilvēkiem veselības problēmas, tostarp spontānus abortus un vēzi.

Svarīgākais