Baidoties par cenu lēcienu, Igaunijā cilvēki paniski izpērk cukuru

Igaunijas iedzīvotāji ir sākuši paniski veikalos izpirkt cukuru, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušajām ziņām, ka ir gaidāms šā produkta cenu lēciens pieticīgo cukura krājumu dēļ Eiropā, aģentūrai BNS pavēstīja mazumtirdzniecības uzņēmumu pārstāvji.

"Kad medijos izskanēja, ka ir gaidāms cukura cenu pieaugums, pārdošanas apmēri palielinājās pat vairāk nekā par 30%," aģentūrai BNS atklāja mazumtirdzniecības tīkla "Selver" pārstāve Annika Vilu, piemetinot, ka vēl līdz pirmdienai cukurs tīkla veikalos tika pirkts parastajos apmēros.

"Cukurs ir biržā tirgota prece, tāpēc tā cena nav stabila. Pašlaik cukura krājumi Eiropā ir pieticīgi, kas izraisa cenas pieaugumu," viņa skaidroja.

Savukārt "Prisma" mārketinga direktore Kadri Lainasa BNS teica, ka tā dēvētā cenu panika Igaunija pēdējā laikā atkal ir aktualizējusies. Viņa atgādināja, ka pagājušajā gada rudenī ļaudis Igaunijā paniski iegādājās auzu pārslas. Pašlaik cukura patēriņš Igaunijā nepieaug, un cilvēki vienkārši veido uzkrājumus nākotnei, teica "Prisma" pārstāve.

Viņa pastāstīja, ka piegādātājs esot informējis tīklu, ka februārī cels cukura piegāžu cenu par 13,5%, un pašlaik "Prisma" meklējot iespēju, lai nepieļautu tik krasu cenu kāpumu.

Arī "Rimi" pārstāve Katrina Batsa atzina, ka piegādātājs informējis "Rimi" par gaidāmo cukura cenas pieaugumu. Pašlaik ar piegādātāju notiek sarunas, un pagaidām nav zināms ne cukura cenas pieauguma iespējamais apmērs, ne laiks, kad cena varētu pacelties.

Savukārt mazumtirgotāja "Maxima" pārstāvis Erki Erilaids BNS pastāstīja, ka "Maxima" veikalos liela cukura iegādes panika neesot vērojama un visos tīkla veikalos esot pietiekami cukura krājumi tuvākajām pāris dienām. Viņš piebilda, ka "Maxima" cukura cenas celt neplānojot.

Par gaidāmo cukura cenu lēcienu pirmdien vēstīja Igaunijas laikraksts "Postimees", par iemeslu tam minot cukura cenas kāpumu pasaulē un pieticīgos cukura krājumus Eiropā.

Cukura cenas Ņujorkas preču biržā otrdien ceļas otro dienu pēc kārtas, jo ir spekulācijas, ka samazinājusies cukura piegādes pasaules tirgiem saistībā ar plūdiem Austrālijā, kas ir pasaulē trešā lielākā jēlcukura eksportētāja; turklāt lietavu dēļ var samazināties cukurniedru raža Indijā.

Pagājušajā piektdienā Ņujorkā cukura nākotnes līgumu cena sasniedza 34,77 ASV centus par mārciņu, sasniedzot augstāko līmeni kopš 1980.gada.

Lietusgāžu izraisītos plūdos Austrālijas ziemeļaustrumu štatā Kvīnslendā ir gājuši bojā vismaz trīs cilvēki. Plūdi visvairāk ietekmējuši kalnrūpniecību, kā arī lauksaimniecību un tūrismu.