Sadalītas alternatīvās Nobela balvas

Elenas Bodnares radītais krūšturis ir izmantojams par gāzmasku © Scanpix

Šā gada alternatīvo jeb Ig Nobela balvu ieguva dizainere, kas izstrādāja krūšturi, ko var izmantot arī par gāzmasku, kā arī zinātnieki, kuri atklāja, ka govis, kam dots vārds, ir pienīgākas.

Ig Nobela balva tiek pasniegta par sasniegumiem, kas „no sākuma mums liek smieties, bet pēc tam aizdomāties”. Citiem vārdiem - par dažādiem dīvaini izgudrojumiem un cita veida sasniegumiem. Ikgadējo pasākumu rīko žurnāls Annals of Improbable Research jeb Neticamo pētījumu hronikas, bet balvas pasniedz īsto Nobela prēmiju laureāti.

Šā gada Ig Nobela Miera balvu ieguva šveiciešu pētnieki, kuri pētīja atšķirības starp triecienu, ko cilvēka galva saņem pēc sitiena ar tukšu un pilnu alus pudeli. Pētījumā tika secināts, ka galvaskausu var salauzt ar abām, tomēr pilna pudele sašķīst vieglāk.

Britu zinātnieki, kuri pētīja saistību starp govju vārdiem un to piena došanas spējām, bija strādājuši ar mērķi uzlabot „cilvēku un dzīvnieku attiecības”. Pētījuma vadītāja Ketrīna Duglasa balvu ir novēlējusi Pērsleinai, Vendijai un Tīnai - „jaukākajām govīm, kādas jelkad esmu pazinusi”.

Alternatīvo Nobela balvu ekonomikā šogad ieguva Islandes četru sabrukušo banku vadītāji par pierādījumu, ka mazas bankas īsā laikā var pārvērsties lielās un otrādi - un par pierādījumu, ka tas pats ir iespējams arī ar valsts ekonomiku. Balvu matemātikā ieguva Zimbabves rezervju bankas vadītājs Gideons Gono par ideju, ka valstij ir nepieciešamas naudas zīmes ar nominālvērtību plašā amplitūdā - viena centa līdz simts triljoniem dolāru. Balvas piešķiršanas komisija šādā veidā paudusi atzinību, ka baņķieris dāvājis zimbabviešiem iespēju ikdienā rīkoties ar daudzveidīgiem skaitļiem. Literatūras balvu ieguva īru policisti, kas izrakstījuši vairāk nekā 50 soda kvītis valsts biežākajam ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējam vārdā Prawo Jazdy ­- poļu valodā tas nozīmē braukšanas tiesības. Tas, ka īru policija tik bieži nav spējusi saprast poļu braukšanas tiesību saturu, šo to pastāsta par satiksmes inspektoriem.

Balva medicīnā tika amerikāņu mediķim Donaldam Angeram, kurš bija pētījis pirkstu artrīta iespējamos iemeslus. Vairāk nekā 60 gadus viņš ik dienas bija krakšķinājis kreisās rokas pirkstu kauliņus, bet labo atstājis mierā. Balvu sabiedrības veselības kategorijā ieguva Elena Bondare, kura izstrādāja krūšturi, ko ārkārtas gadījumā var pārvērst par divām gāzmaskām. Savukārt šī gada konkursā laimē randiņu ar Nobela laureātu piedāvātā balva bija pagājušā gada prēmijas ieguvējs ķīmijā Mārtins Čalfī.

Svarīgākais