Izraēla un Turcija nespēj vienoties

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu ir izteicies, ka vēlas uzlabot attiecības ar Izraēlu, kas pasliktinājās maijā, kad Izraēlas armija nogalināja deviņus palestīniešu tiesību aktīvistus, kuri ar kuģi no Turcijas mēģināja nokļūt Gazas joslā. Atrisināt strīdu vēlas arī Izraēla, taču neviena no valstīm nevēlas strīdā piekāpties.

Ahmets Davutoglu, skaidrojot Turcijas nostāju, atkārtojis, ka Izraēlai vispirms ir jāatvainojas par astoņu Turcijas pilsoņu un viena turku izcelsmes amerikāņa nogalināšanu. Pēc šī incidenta Turcija no Izraēlas atsauca savu vēstnieku. Izraēla aizstāv savu karavīru rīcību un uzsver, ka tie šāvuši pašaizsardzības nolūkos. Tomēr arī Izraēla ir likusi manīt, ka vēlētos uzlabot abu valstu attiecības, vēsta BBC.

"Starptautiskos ūdeņos tika nogalināti Turcijas pilsoņi, un nekas šo patiesību apslēpt nevar," sacīja A. Davutoglu. "Mēs vēlamies gan saglabāt attiecības, gan aizstāvēt savas tiesības. Lai mūsu draudzība ar Izraēlu varētu turpināties, tai ir jāatvainojas un jāpiedāvā kompensācija." Ministrs izteicās, ka Turcija uz saviem soļiem attiecību uzlabošanā, piemēram, sniegto palīdzību meža ugunsgrēku dzēšanā, nav sagaidījusi atbildes reakciju.

Turcijai un Izraēlai 15 gadus ir bijušas labas attiecības, un Turcija ir bijusi viena no nedaudzajām musulmaņu valstīm, kas ir Izraēlas sabiedrotā. Tās ir noslēgušas militārus un tirdzniecības līgumus. Nesen Ženēvā notika sarunas par attiecību uzlabošanu, tomēr tās beigušās bez rezultātiem, jo Izraēla atsakās atvainoties.

Izraēlas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Igals Palmors stāsta, ka attiecību uzlabošana ar Turciju ir "nemainīgs mērķis". Viņš gan arī izteicās, ka Izraēlas darbi, uz Turciju sūtot humāno palīdzību, "runā krietni draudzīgāk un patiesīgāk nekā šis Turcijas ārlietu ministra paziņojums".

Kuģis Mavi Marmara, ar kuru palestīniešu aktīvisti devās uz Gazas joslu, uzbrukuma laikā tika bojāts, bet nu tas ir saremontēts un vakar atgriezās atpakaļ Turcijā. Tā sagaidīšanai Stambulā tika rīkota liela ceremonija, kurā piedalījās liels ļaužu pulks, to skaitā bojāgājušo cilvēku tuvinieki.

Kuģis uz Gazas joslu devās, lai pārrautu blokādi, ko Izraēla pret šo teritoriju noteica 2007. gadā, kad tur pie varas nāca radikāļu grupējums HAMĀS. Šo gadu laikā HAMĀS pozīcijas Gazas joslā Izraēlai nav izdevies vājināt, turklāt Izraēla ir izpelnījusies kritiku par to, ka liedz palestīniešiem izbraukt no šīs teritorijas, kā arī to, ka tur nav atļauts ievest vairākas preces.

Pasaulē

Viļņas lidostas jaunajā pasažieru izlidošanas terminālī, kurš tiks atklāts februārī, ir aprīkojums, kas ļautu pasažieriem drošības pārbaudes laikā atstāt šķidrumus rokas bagāžā, taču jauns Eiropas Savienības (ES) regulējums neļauj no tādas prasības atteikties, paziņoja Lietuvas valsts lidostu operatorkompānija "Lietuvos oro uostai" (LTOU) vadītājs Simons Bartkus.

Svarīgākais