Īrija piedzīvo lielāko aukstumu valsts vēsturē

Īrijā Ziemassvētkos reģistrēti jauni aukstuma rekordi. Meteoroloģisko novērojumu staciju dati liecina, ka šis mēnesis Īrijā ir aukstākais kopš novērojumu sākšanas pirms aptuveni 150 gadiem, vēsta laikraksts "The Irish Times".

24. decembra rītā Dublinas lidostā, desmit kilometru uz ziemeļiem no pilsētas centra, tika reģistrēti -11,4 grādi - zemākā gaisa temperatūra lidostas vēsturē. Iepriekšējais aukstuma rekords bija -10,1 grāds. Arī 25. decembra rītā gaisa temperatūra Dublinas lidostā noslīdēja zem -11 grādiem.

Savukārt militārajā aviobāzē, kas atrodas 14 kilometru uz dienvidrietumiem no Īrijas galvaspilsētas centra, Ziemassvētku rītā fiksēts -15 grādu sals, kas uzreiz par pieciem grādiem pārspēj līdzšinējo decembra aukstuma rekordu un par trim grādiem - absolūto aukstuma rekordu.

Jauni temperatūras rekordi Ziemassvētku nedēļā fiksēti visā Īrijā. Sals saglabājas arī Apvienotajā Karalistē, kur šonedēļ vietumis reģistrēts -20 grādu sals. Līdz šim nepieredzēts sals skāris arī Ziemeļīriju, kur temperatūra pazeminājusies līdz -19 grādiem.

Anomāli aukstais laiks Īrijā rada arvien vairāk problēmu ar ūdens apgādi. Daudzviet aizsalušas ūdens caurules, īpaši tajās apdzīvotajās vietās, kur zemi nesedz sniegs. Daudz problēmu īriem sagādā arī apledojuma likvidēšana uz ceļiem un sniega tīrīšana, raksta "The Irish Times".

Tuvākajās dienās Īrijā strauji kļūs siltāks, 28. decembrī visā valstī temperatūra paaugstināsies līdz +10 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais