Indonēzijas zemestrīcē simtiem upuru

Zemestrīcē, kas satricinājusi Indonēzijai piederošo Sumatras salu, dzīvību zaudējuši vismaz 770 cilvēku. Vakar sākās cietušo glābšanas darbi, bet domājams, ka upuru skaits pieaugs.

Trešdienas 7,6 balles stiprajai zemestrīcei vakar no rīta sekoja spēcīgs pēcgrūdiens, tomēr jauni nāves gadījumi tā dēļ nav reģistrēti. Ievainoto ir vairāk nekā 440. Kopumā ir iznīcinātas vairāk nekā 500 ēkas, tajā skaitā viesnīcas, skolas un slimnīcas. Gruveši iesprostoja vairākus tūkstošus cilvēku. Padangas štata slimnīca, uz kurieni tika vesti ievainotie, ir pārpildīta, un vairāki desmiti cietušo palīdzību saņēma teltīs slimnīcas ārpusē. Arī pati slimnīca ir daļēji izpostīta. Pazemes grūdieni bija tik spēcīgi, ka tos varēja just arī vairākus simtus kilometru attālajā Malaizijā un Singapūrā.

"Nenovērtēsim katastrofu par zemu. Būsim gatavi ļaunākajam," pirms došanās uz dabas katastrofas skarto Padangas pilsētu, kur mitinās 900 000 cilvēku, sacīja Indonēzijas prezidents Bambangs Judhojono.

Viena no vietām, kur vakar strādāja glābēji, bija Padangas rajons, kurā sabruka betona četru stāvu ēka, kurā zemestrīces brīdī mācību stundas notika 30 skolēniem. Četrus bērnus izdevās izglābt, atrastas tika arī sešu bērnu mirstīgās atliekas, bet pārējie ir pazuduši bez vēsts. No gruvešiem, kuros ir iesprostoti cilvēki, skan saucieni pēc palīdzības, vēsta AP. Glābēji vakar novāca gruvešus, bet cita veida palīdzība vēl nebija pilnā sparā sākusies. Toties ir ziņas par laupīšanām, un dažos veikalos ir beigušies pārtikas krājumi.

"Esmu šeit arī citkārt pieredzējis zemestrīces, bet šī bija visspēcīgākā," aģentūrai Reuters sacīja amerikānis Gregs Hants, kurš atradās Padangas lidostā. "Visur ir asinis un cilvēki ar zaudētiem locekļiem."

Sumatra ir viena no pasaules seismiski aktīvākajām vietām. 2004. gadā 9,15 ballu stipra zemestrīce, kuras epicentrs bija 600 kilometu uz ziemeļrietumiem no Padangas, izraisīja cunami, kas Indonēzijā un citās Āzijas valstīs nogalināja 230 cilvēku.

Svarīgākais